Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat Platforma de Parteneriat Agroalimentar. La eveniment au participat 11 state membre ale UE
Astăzi, la Chișinău a fost lansată platforma de Parteneriat Agroalimentar. La eveniment au participat mai mulți miniștri ai agriculturii din țările europene precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. Totodată, a fost adoptată o declarație comună privind susținerea eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare și modernizare a sectorului agroalimentar în parcursul de aderare la blocul comunitar. Reprezentanții Uniunii Europene au declarat că sunt dispuși să ofere tot sprijinul pentru dezvoltarea sectorului și alinierea legislației naționale la cea europeană.
Prin semnarea acestei declarații ministerele agriculturii din țările Uniunii Europene își iau angajamentul să identifice instrumente de cooperare bilaterală sau multilaterală și vor crea un grup de mentorat al miniștrilor Agriculturii din statele membre a Uniunii Europene din care va face parte și ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova,, a anunțat ministrul de resort Vladimir Bolea.
„Vreau să vă anunț că astăzi a avut loc un eveniment extraordinar de important pentru parcursul și dezvoltarea agriculturii Republicii Moldova. A fost creată o platformă de susținere pentru agricultura din Republica Moldova, în mod deosebit pentru Ministerul Agriculturii. Acest fapt înseamnă un amplu proces de susținere la nivelul Uniunii Europene, a Ministerului Agriculturii din Republica Moldova. Parcursul Moldovei spre Uniunea Europeană este un lucru votat și ales de către poporul Republicii Moldova”, a declarat Vladimir Bolea.
La evenimentului s-au discutat și alte provocări cu care se confruntă piața alimentară globală, în special pe fundalul efectelor războiului din Ucraina. Ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir, a evidențiat eforturile depuse la Chișinău, subliniind că programul a fost pregătit profesionist, iar prezența oficialilor de nivel înalt din statele membre ale UE este o declarație clară că sunt alături de Republica Moldova.
„Deja s-au întreprins foarte multe schimbări în acest domeniu și deja vedem progresele Republicii Moldova și faptul că știm cu toții că 40% din acquis-ul european implementat în legislația națională este deja un pas foarte important în procesul de integrare europeană. Cu aceasta, vrem să felicităm Republica Moldova și să-i asigurăm de faptul că urmează să le oferim susținerea nu doar prin diferite relații bilaterale pe care le stabilim, dar și prin diferite cooperări diverse cu mai mulți parteneri din Uniunea Europeană”, a precizat Cem Özdemir
Platforma de Parteneriat Agroalimentar reprezintă un instrument esențial în consolidarea și modernizarea sectorului agricol și alimentar al Republicii Moldova, subliniind angajamentul continuu al țării noastre către integrarea europeană și dezvoltarea durabilă. La evenimentul participă 11 state membre ale UE - Austria, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Regatul Țărilor de Jos, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.