Israelul îi avertizează pe rezidenții din Fâșia Gaza să-și părăsească casele înaintea „atacului de răzbunare”
Armata israeliană le-a cerut locuitorilor din mai multe zone din Fâșia Gaza să-și părăsească locuințele pentru că urmează atacuri de răzbunare împotriva organizației teroriste Hamas. Aproximativ 250 de persoane în Israel au fost ucise și există informații precum că zeci de israelieni au fost luați ostatici, relatează BBC.
Israelul a răspuns deja cu un val de lovituri aeriene asupra Gaza, ucigând peste 230 de persoane, spun oficialii. Totodată, armata israeliană a recăpătat controlul asupra unei secții de poliție de lângă granița cu Fâșia Gaza, care fusese capturată de militanții palestinieni, mai notează sursa citată.
Hamas s-a infiltrat sâmbătă în orașul Sderot și a luat cu asalt secția de poliție.
În urma operațiunii poliției israeliene, 10 militanți au fost uciși în operațiune, a informat Times of Israel, citându-l pe comandantul poliției de frontieră Amir Cohen.
Cum s-a desfășurat atacul „surpriză” al Hamas asupra Israelului
Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului, cu lovituri cu rachete, asasinate și luare de ostatici. La rândul său, Israelul a lansat un val de represalii de atacuri aeriene asupra Gaza.
Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israelul este „în război”. Hamas, care guvernează Gaza, va „plăti un preț fără precedent”, a adăugat el.
Armata israeliană declară că un „număr semnificativ” de civili și soldați israelieni sunt ținuți ostatici de grupul militant palestinian Hamas.
Printre cei luați se numără copiii, femeile, bătrânii și persoane cu dizabilități. Unii sunt în viață, iar despre alții se crede că sunt morți, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus.
Israelul se confruntă cu un „război lung și dificil”, afirmă premierul Netanyahu
În timp ce armata israeliană și militanții Hamas din Gaza continuă luptele, premierul Benjamin Netanyahu le-a spus israelienilor că intră într-un „război lung și dificil”.
Într-un mesaj nocturn Netanyahu a subliniat că războiul a fost „forțat de un atac criminal al Hamas”, iar prima etapă se va încheia în următoarele ore, când majoritatea militanților de pe teritoriul israelian vor fi distruși.
Guvernul israelian a mai spus că va întrerupe aprovizionarea cu electricitate, combustibil și bunuri către Gaza.
SUA spun că vor depune eforturi pentru a se asigura că Israelul „are ceea ce are nevoie pentru a se apăra”, iar Marea Britanie, UE, Republica Moldova, Ucraina au condamnat atacurile Hamas asupra Israelului.
Hamas a fost declarată organizație teroristă atât de Uniunea Europeană, cât și de Statele Unite
Din iunie 2007, militanții controlează Fâșia Gaza. Cealaltă parte a teritoriilor palestiniene, Cisiordania, este condusă de Autoritatea Națională Palestiniană.
Hamas face parte dintr-o alianță regională care cuprinde Iranul, Siria și gruparea islamistă șiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu și Israelului.
Deși baza sa de putere se află în Gaza, Hamas are, de asemenea, susținători în teritoriile palestiniene și are lideri răspândiți în tot Orientul Mijlociu, în țări precum Qatar.
Conflictul dintre arabi și evrei datează din 1948, de la înființarea statului Israel. După un prim război câștigat de evrei, Israelul a controlat mare parte din teritoriu. Iordania a ocupat un teren care a devenit cunoscut sub numele de Cisiordania, iar Egiptul a ocupat Gaza. Ierusalimul a fost inițial împărțit egal între cele două tabere, dar a fost ulterior sursă de conflicte repetate.