Electorala

Comisia de la Veneția consideră „neproporțională” interdicția pentru membri fostului Partid Șor de a participa în alegeri. Ministra Justiției: „Parlamentul a corectat”

Comisia de la Veneția consideră că interdicția pentru foștii membri ai Partidului Șor de a participa la alegeri timp de 5 ani este „neproporțională”. Experții europeni au analizat doar restricțiile anulate deja de Curtea Constituțională, nu și noile modificări făcute de deputați la Codul Electoral. Potrivit experților de la Chișinău noua lege nu aduce mai multă claritate pentru acest scrutin. Prin votarea modificărilor la Codul electoral, Parlamentul și-a corectat unele îngrijorări semnalate anterior cu referire la finanțările ilegale, a declarat la Radio Moldova, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Comisia de la Veneția nu a indicat expres cum ar trebui să arate modificările la noua lege electorală, dar a recomandat trei principii de bază care urmau să fie respectate la adoptarea acesteia, și se regăsesc în hotărârea Curții Constituționale, a declarat pentru Radio Moldova expertul WatchDog, Alexandru Bot. Totodată, expertul afirmă că modificările adoptate săptămâna trecută nu aduc mai multă claritate.

„Comisia de la Veneția a repetat, în mare măsură aceleași rațiuni pe care le-a scris și Curtea Constituțională în hotărârea prin care a invalidat acea modificare legislativă, articolul 16 din Codul electoral, menționând că legea care a fost adoptată în pripă de guvernare, de fapt, nu respectă trei principii de bază: faptul că este cu bună credință adoptată, că a fost efectul unui consens larg în societate și trei că respectă un anumit principiu de proporționalitate și claritate a legii. Comisia, în opinia sa, critică legea”

Subiectul cu referire la interdicțiile aplicate anumitor persoane de a participa în alegeri este unul sensibil, a afirmat la emisiunea „La 360 de grade” ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru. Prin votarea modificărilor la Codul electoral, Parlamentul și-a corectat unele îngrijorări semnalate anterior cu referire la finanțările ilegale ale reprezentanților partidului declarat neconstituțional.

„După ce a fost hotărârea Curții Constituționale cu privire la declararea neconstituțională a Partidului Șor, în care a constatat că anumiți reprezentanți ai partidului respectiv se fac vinovați de mai multe acțiuni care înseamnă finanțare ilegală a partidului din alte surse din afara țării, inclusiv ce ține de acțiuni care ar submina mersul corespunzător a unei societăți democratice. De fapt, Parlamentul, prin aceste modificări, și-a corectat acele îngrijorări care au fost semnalate la prevederile făcute din vară”.

Amintim că, în luna iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional partidul politic Șor.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult