Expert, despre alegerile legislative din Polonia: O schimbare politică la Varșovia ar descuraja partidele extremiste din țările vecine
O schimbare politică în Polonia și, mai ales, venirea la putere a opoziției liberale, ar putea deschide calea pentru ca Uniunea Europeană să deblocheze fonduri de miliarde de euro care au fost înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, au declarat experții politici pentru Radio Moldova. Alegerile parlamentare de duminică, din Polonia, s-au încheiat cu o prezență record la vot în istoria țării, de aproape 73 la sută, în special, datorită participării active în scrutin a tinerilor. Potrivit datelor preliminare, conservatorii naționaliști din partidul Lege și Justiție, de opt ani la guvernare, ar putea fi înlocuiți de o coaliție formată din partide liberale. Cu detalii
Dacă sondajele vor fi confirmate de rezultatele oficiale, scrutinul ar marca o răsturnare masivă de situație la Varșovia, care, de când Partidul polonez în exercițiu Lege și Justiție (PiS) a ajuns la putere în 2015, a avut diferite divergențe cu Bruxellesul, legate de statul de drept, libertatea presei, migrația și drepturile minorităților sexuale, scrie Reuters.
Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, afirmă că forțele de opoziție au suficiente voturi pentru a detrona partidul de guvernământ. Coaliția Civică a lui Tusk și partidele A Treia Cale și Stânga ar urma să dețină 248 din cele 460 de locuri în camera inferioară a parlamentului.
Donald Tusk a declarat că, dacă va ajunge la putere, va încerca să deblocheze cele aproximativ 110 miliarde de euro din fondurile UE destinate Poloniei, să refacă relațiile cu Bruxelles-ul și elaboreze o lege mai flexibilă privind avortul.
Venirea la putere a unui guvern format din partide liberale ar consolida și mai mult poziția Poloniei în Europa de Est și ar descuraja partidele extremiste din țările vecine, a comentat pentru Radio Moldova analistul politic de la București, Sorin Ioniță. Potrivit acestuia va fi nevoie de săptămâni sau luni de zile pentru ca opoziția poloneză liberală să formeze un guvern, dând asigurări că sprijinul pentru Ucraina va continua în orice context.
„Pentru Polonia, sunt importante, cred că sunt cele mai importante alegeri pentru Europa de Est. Rezultatele sunt încurajatoare, ceea ce este foarte bine pentru regiunea noastră, căci stilul de a face politică golănească nu prinde la electorat. Să zicem că se va forma un guvern proeuropean în frunte cu Donald Tusk, va începe bătălia pe care o vedeți acum și în Moldova. Degeaba te așezi pe scaunul la guvernare că-ți ia nu știu câți ani de zile să scoți oamenii fostei guvernări de pe unde i-a plantat, începând cu justiția și terminând cu televiziunea de stat”, a menționat Sorin Ioniță.
Un referendum controversat privind migrația, vârsta de pensionare și alte probleme a fost organizat în același timp cu alegerile, fiind o încercare a guvernului de a-și mobiliza susținătorii, potrivit opoziției. Sondajul la ieșirea de la urne a estimat participarea la 40% dintre cetățeni, ceea ce înseamnă că rezultatele nu vor fi validate.
Mulți alegători au considerat că aceste alegeri sunt decisive pentru viitoarea direcție a Poloniei. Unii susțin că ultimii 8 ani au fost dificili, în special pentru proeuropeni, în timp ce partidul de guvernământ Lege și Justiție a fost acuzat că a încercat să obțină mai mult control asupra instituțiilor statului, inclusiv asupra instanțelor, a mass-mediei publice și a procesului electoral în sine.