Maia Sandu: Ne dorim și mai multe investiții cehe care să contribuie la securitatea noastră energetică
Prezentă la forumul de afaceri moldo-ceh, desfășurat la Praga, președinta Maia Sandu a exprimat dorința Republicii Moldova de a aprofunda cooperarea în sectorul energetic și a chemat investitorii cehi să vină în țara noastră.
*„Ne dorim și mai multe investiții cehe. În curând, vom anunța licitații pentru dezvoltarea energiei regenerabile, inclusiv energia solară, eoliană și biomasa. Invităm investitorii cehi să ia în considerare aceste oportunități”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului a menționat că aproximativ 50 de întreprinderi cu capital ceh deja sunt active în Republica Moldova și contribuie la dezvoltarea economică a ambelor țări. De asemenea, Maia Sandu a salutat organizarea, în paralel cu vizita sa oficială în Cehia, cea de-a cincea reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică, precum și forumul oamenilor de afaceri.
Maia Sandu a menționat că, venind în Moldova, investitorii cehi vor ajuta și Ucraina, deoarece drumurile, căile ferate, portul și aeroportul din Republica Moldova joacă un rol important în reziliența economică a Ucrainei.
„Legăturile noastre de transport sunt Căile Solidarității, care permit exporturilor de cereale ucrainene să se îndrepte către piețele externe și să aducă importuri atât de necesare în Ucraina. Vom investi în infrastructură pentru a le face mai bune, mai rapide, mai sigure, mai eficiente. Moldova este mândră că sprijină Ucraina. Deci, veniți în Moldova. Nu mai suntem o piață mică. Împărtășim aceeași limbă cu România și am devenit o poartă către Ucraina. Suntem o răscruce care deservește o piață de 60 de milioane de oameni”, a mai spus șefa statului.
La rândul său, ministrul Industriei și Comerțului al Republicii Cehe, Iosef Sikela, și-a exprimat satisfacția că, după 5 ani, comisia interguvernamentală mixtă moldo-cehă s-a reunit din nou.
„Sunt convins că avem un viitor comun, un viitor în comun în UE. Voi fi bucuros dacă activitatea companiilor cehe ce activează în Republica Moldova va fi urmată și de alte companii din Cehia”, a declarat Sikela.
Cehia se află pe locul 11 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova
Cehia este unul dintre cei mai mari furnizori de cooperare pentru dezvoltare în Republica Moldova, în ultimul deceniu fiind implementate zeci de proiecte în domeniile dezvoltării durabile, dezvoltării rurale, serviciilor sociale și administrației publice.
Din 2022, a crescut și nivelul ajutorului umanitar și al proiectelor de consolidare a securității energetice, a capacităților de protecție a frontierelor sau de apărare.
În anul 2022, Cehia s-a clasat pe locul 11 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de1.8% din volumul comerțului total și pe locul 6 printre partenerii comerciali din statele Uniunii Europene. La exportul produselor vitivinicole din Republica Moldova, Cehia se află pe locurile 2-3 printre țările UE (după România și Polonia).
Totodată, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă, în perioada ianuarie-iulie 2023 a înregistrat 179 milioane dolari SUA, în creștere cu 33,6 % față de aceeași perioadă a anului 2022. Pentru primele 7 luni ale anului curent, balanța comercială este în favoarea Republicii Moldova și constituie +2,4 milioane de dolari SUA.