Corespondență Strasbourg // Parlamentul European a votat, cu largă majoritate, poziția asupra bugetului UE. Fonduri preconizate și pentru Republica Moldova
Plenul Parlamentului European a votat azi, la Strasbourg, cu largă majoritate, poziția asupra bugetului Uniunii Europene pentru anul 2024. Astfel, 190 de miliarde de euro vor ajunge la țările membre ale Uniunii Europene anul viitor, dar și la alte state partenere, printre care și Republica Moldova.
Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2024 a trecut cu succes de votul dat azi de eurodeputați în Parlamentul European. În plenul de la Strasbourg, au fost exprimate 424 de voturi „pentru”, 101 „împotrivă” și 102 abțineri.
Bugetul Uniunii Europene pe anul următor este de aproximativ 190 miliarde de euro, iar instituțiile Uniunii, inclusiv Parlamentul European, trebuie să se pună de acord și să decidă în următoarele săptămâni cum va fi împărțită exact această sumă.
Raportorul Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2024, eurodeputatul român Siegfried Mureșan a declarat, după votul de azi în plenul PE, că poziția Legislativului european asigură practic respingerea tăierilor propuse inițial de Consiliul European și facilitează asigurarea mai multor fonduri pentru cercetare, fermieri, bursele Erasmus+, sprijin adecvat pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova și pentru întreaga vecinătate estică și sudică a Europei.
Creșterea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova este cu atât mai importantă cu cât aceste țări sunt state candidate la Uniunea Europeană, a amintit eurodeputatul care este și președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.
Dar despre ce fonduri europene vorbim concret pentru Republica Moldova? Ei bine, există acea sumă vehiculată de ceva vreme de 500 de milioane de euro pentru 2024, dar acești bani ar putea fi suplimentați cu încă 125 de milioane de euro pe an în următorii patru ani. Aceste fonduri erau inițial rezervate pentru Ucraina, dar cum acest stat va intra într-un proiect de ajutor financiar mult mai mare, de 50 de miliarde de euro, Parlamentul European cere ca acești bani să meargă către Republica Moldova, iar eurodeputații români fac lobby în acest sens.
În fine, să mai spunem că în săptămânile următoare urmează negocieri finale privind bugetul european pe anul următor între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană. Obiectivul este acela de a ajunge la un acord privind repartizarea bugetului Uniunii Europene până la finalul acestui an.
Autor: Mircea Oprea