Social

„O ignorare aproape completă”. ÎPS Vladimir îi reproșează Patriarhului Kirill că Biserica Ortodoxă din R. Moldova nu este sprijinită de Biserica Ortodoxă Rusă

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldovei, ÎPS Vladimir i-a trimis o scrisoare Patriarhului Kirill al Rusiei, în care se plânge de felul în care Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este tratată de Biserica Ortodoxă Rusă. Textul documentului, care a fost expediat în luna septembrie, a fost publicat de fostul deputat Vlad Cubreacov. Adresarea, așa cum se menționează în scrisoare, este „rezultatul unor circumstanțe tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești”.

„Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării, în virtutea respingerii ferme de către concetățenii noștri a amestecului agresiv al Rusiei în afacerile statului vecin și prieten Ucraina, dar și în propriile noastre afaceri”, se mai arată în textul scrisorii.

Scrisoarea a fost expediată pe 5 septembrie 2023 și a fost tradusă „neoficial” în limba română, ea fiind transmisă în limba rusă.

„Suntem cu atât mai nedumeriți de faptul că Biserica Ortodoxă Rusă, ca Biserica-Mamă, ar fi trebuit să ne sprijine în această perioadă dificilă, care durează deja un an și jumătate; să ne aducem aminte doar de numeroasele noastre solicitări către Patriarhia Moscovei de a compensa facturile la gaze în timpul sezonului rece, care au crescut semnificativ, inclusiv din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Ce răspuns am primit la solicitările noastre? În cel mai bun caz, o ignorare aproape completă sau promisiuni care, cel mai probabil, au fost deja uitate. Corespondența și negocierile au fost ignorate, iar timpul trece foarte repede în defavoarea noastră”, mai menționează IPS Vladimir în scrisoarea sa.

Totodată, el mai avertizează că poporul moldovean și clericii, „care într-un procent de 80% dețin cetățenie română”, sunt preocupați de „dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale.

„(...) În această situație, vă întrebăm, Sanctitatea Voastră, cum putem evita prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, și creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și a poporului față poziția noastră, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești, pe de altă parte? Cum putem menține relațiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă, când nu mai putem achiziționa obiecte bisericești fabricate în Federația Rusă, deoarece aproape nu există căi comerciale între țările noastre? Ce să facem în condițiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și ce să facem atunci când Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă față de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos?”, se mai arată în scrisoare.

Înaltul demnitar bisericesc îi mai scrie Patriahului Kirill că una din facțiunile Bisericii Ortodoxe a Moldovei, Mitropolia Basarabiei, „sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chișinăului și a Moldovei este doar un element secundar și inutil pe scena religioasă, socială și culturală a țării noastre”.

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat pentru TVR Moldova autenticitatea documentului, însă a afirmat că nu au primit un răspuns la ea.

Trebuie de menționat faptul că Biserica Ortodoxă Rusă susține agresiunea lansată de Putin, iar patriarhul Kirill a declarat încă la începutul războiului „că rușii care mor la război vor fi mântuiți de păcate”

Pe de altă parte, analistul politic Anatol Țăranu, a scris într-o postare pe Facebook că „unirea devine realitate într-un timp previzibil”.

„Să fie reală această scrisoare? Dacă da, Unirea devine realitate într-un timp previzibil”.

În luna iulie a acestui an, Mitropolia Basarabiei a anunțat că îi va primi în comuniune pe toți preoții și diaconii români din R. Moldova și Ucraina care părăsesc jurisdicția Patriarhiei Moscovei, având ca temei un șir de canoane ortodoxe care permit clericilor să se separe de o ierarhie abuzivă și asupritoare, imorală, coruptă și simonistă, care propagă erezia războiului și omuciderii, cum se vede astăzi în cazul războiului nedrept din Ucraina.

„Faptul că structura de ocupație bisericească rusă din Republica Moldova se bazează pe abuz de putere și constrângere, nu pe liberă alegere sau convingere este demonstrat de mecanismul de sancțiuni sau amenințări cu sancționarea disciplinară a preoților care aleg să evadeze din jurisdicția moscovită și să ceară primirea sub protecția Bisericii Ortodoxe Române, prin Mitropolia Basarabiei”, se menționa atunci într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

Precizăm că în Republica Moldova există Mitropolia Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române și a doua, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei de la Moscova. Acestea două entități s-au format în contextul destrămării URSS și a proclamării independenței Republicii Moldova.

Oazu Nantoi: „Mă bucur că, măcar cu întârziere, a fost realizat acest pas”

„În acestă scrisoare sunt aduse suficiente argumente, inclusiv faptul că procesele obiective din R.Moldova dictează înstrăinarea tot mai profundă a credincioșilor în raport cu pretinsele antivalori ale lumii ruse, în raport cu agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, susținute deschis de Patriarhul Kirill”, a comentat deputatul PAS, Oazu Nantoi, scrisoarea trimisă de Mitropolitul Moldovei Vladimir Patriarhului Kirill.

„Agresiunea frontală a Federației Ruse împotriva Ucrainei a provocat o criză profundă în ceea ce mai înainte era Biserica Ortodoxă Rusă și ceea ce se numește „Russkii Mir” (lumea rusă). Firește, că cel mai sonor a fost procesul din Ucraina. Acolo a fost o înțelegere între politicieni și majoritatea preoților că ei trebuie să se rupă de ceea ce se numește „Russkii Mir” și să scape de controlul din partea Patriarhului Kirill. Trebuie să constatăm că în acestă scrisoare sunt aduse suficiente argumente, inclusiv faptul că procesele obiective din R.Moldova dictează înstrăinarea tot mai profundă a credincioșilor în raport cu pretinsele antivalori ale lumii ruse, în raport cu agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, susținute deschis de Patriarhul Kirill, care degradează în mod evident, ca slugoi al regimului Putin”, a declarat Oazu Nantoi.

Nicolae Negru: „Nu este exclus că, afișându-și „disidența”, el dorește să sugereze că pregătește terenul pentru abandonarea BORu”

„Războiul declanșat de Rusia, distrugerile și vărsările de sânge frățesc, binecuvântate de Patriarhul Kirill în Ucraina, au schimbat nu numai contextul geopolitic, ci și imaginea Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) și perspectivele sale”, susține editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

„Conținutul scrisorii dictează logic o ruptură a Mitropoliei Chișinăului de BORu, încercarea de a atrage cu forța în spațiul „lumii ruse” un popor cu origini latine e împotriva firii și trebuie abandonată, spune Vladimir, dar nu cutează să-și anunțe plecarea... Nu este exclus că, afișându-și „disidența”, el dorește să sugereze că pregătește terenul pentru o viitoare abandonare a BORu, pentru a descuraja astfel migrația parohiilor către Mitropolia Basarabiei, dar efectul unui asemenea procedeu nu poate fi de lungă durată, dacă nu va fi confirmat de acțiuni concrete”, a conchis editorialistul Ziarului Național.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult