Costul poliței de asigurare medicală obligatorie rămâne neschimbat în 2024
Costul poliței de asigurare medicală obligatorie nu se va schimba anul viitor. La fel, vor rămâne în vigoare și facilitățile care permit achiziționarea acesteia la preț redus până la sfârșitul lunii martie, anunță reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Oamenii susțin că dispun de poliță de asigurare, deoarece pe baza acesteia pot beneficia de anumite servicii medicale gratuit.
În anul 2024, polița de asigurare va fi procurată la același preț, a declarat directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon.
Funcționarul a precizat că, pentru a evita presiunea financiară asupra persoanelor care nu s-au asigurat în mod individual, răspunderea contravențională pentru neachitarea în termen, până la 31 martie, a primelor de asigurare, a fost exclusă.
„Schimbări în ceea ce privește cuantumul primelor de asigurări obligatorii de asistență medicală în 2024 nu se prevăd. Prin urmare va rămâne 9% cuantumul primei de asigurare obligatorie în mărime procentuală din salariu și alte recompense și mărimea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală integrală va fi 12 636 de lei, însă persoanele care vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală până la data de 31 martie vor avea facilități, mărimea primei pentru aceste persoane va fi de la 1014 lei până la maxim 4056 de lei. Fiecare persoană în Republica Moldova fie este salariat, fie are o altă activitate este obligat să fie asigurat”, a declarat Ion Dodon.
Directorul CNAM a mai precizat că peste 90 de mii de persoane din Republica Moldova au solicitat polița medicală până la sfârșitul lunii martie, ceea ce constituie cu 30 de mii mai mult comparativ cu anii precedenți. Potrivit acestuia, scopul autorităților de resort este să integreze mai multe persoane în sistem.
Ion Dodon a mai notat că aproximativ 1,6 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova sunt asigurați de Guvern și peste 900 de mii achită prima de asigurare obligatorie, fie în mărime fixă, fie sub formă de contribuție procentuală din salariu.
Unii cetățeni cu care am discutat spun că este necesar ca fiecare persoană să dispună de poliță de asigurare, întrucât aceasta acoperă unele cheltuieli de tratament. De asemenea, asigurarea medicală permite procurarea gratuită a unor medicamente și servicii de sănătate.
Conform Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în anul 2024, Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală ar urma să constituie 14,5 miliarde de lei.
Autor: Cristina Prisacari