Social

Revista presei // Amenințările la adresa stabilității sistemului electoral și avertismentele privind intimidarea alegătorilor în ziua votului

A treia șansă a Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană; Amenințările la adresa stabilității sistemului electoral și avertismentele privind intimidarea alegătorilor în ziua votului. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

O grupare criminală intenționează să contacteze sute de mii de oameni în ziua votului pentru a-i intimida, a-i dezinforma sau a le oferi mită electorală, avertizează prim-ministrul Dorin Recean, scrie IPN. El subliniază că Republica Moldova se află într-un moment crucial, iar decizia asupra viitorului țării trebuie să aparțină exclusiv cetățenilor. Recean a îndemnat populația să nu cadă în capcana acestor tentative de fraudă și a asigurat că instituțiile statului sunt pregătite să protejeze votul liber și democrația.

TV8 scrie că Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a atras atenția asupra implicațiilor corupătoare în rândul alegătorilor. Potrivit acestuia, peste 350 de funcționari electorali care și-ar fi vândut votul unor entități rusești s-au adresat la poliție, iar mai mult de 75% dintre ei colaborează cu autoritățile pentru a facilita ancheta. În plus, Comisia Electorală Centrală a semnalat suspiciuni rezonabile că printre cei 130.000 de cetățeni care au primit bani din băncile rusești se numără și funcționari electorali.

Într-un interviu pentru Moldova 1, expertul în politici publice și securitate de la Organizația WatchDog, Andrei Curăraru a avertizat că există o amenințare directă la adresa securității naționale a Republicii Moldova. El a semnalat descoperirea unei organizații „aproape teroriste” care implică sute de tineri instruiți la Moscova pentru a provoca tulburări în masă, ceea ce reflectă gravitatea situației actuale. Curăraru a subliniat că nu se exclud proteste violente după alegeri sau provocări în ziua scrutinului. De asemenea, expertul a îndemnat cetățenii să rămână vigilenți în ziua alegerilor și să raporteze orice ilegalitate observată observatorilor sau poliției.

În ultimii peste 20 de ani, Republica Moldova a ratat cel puțin două oportunități de a se integra în Uniunea Europeană, este de părere președintele Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza. Pentru TV8 expertul a menționat că prima oportunitate a fost la începutul anilor 2000, iar a doua între 2013 și 2015, când țara negocia Acordul de Asociere. Groza observă că influența Federației Ruse s-a intensificat ulterior, iar cei aflați la conducere au fraudat statul sub pretextul integrării europene. În prezent, el consideră că Republica Moldova are o a treia șansă de a se alipi Uniunii Europene, iar „butoanele” acestei decizii se află în mâinile alegătorilor, care sunt așteptați duminică, 20 octombrie, la referendumul constituțional privind integrarea europeană a țării.

Cea mai importantă miză a referendumului constă în încorporarea vectorului european în Constituție, obligând astfel toate forțele politice viitoare să respecte acest principiu, a declarat expertul Eugen Muravschi pentru Radio Chișinău. El a explicat că, în cazul în care referendumul va fi aprobat, integrarea europeană va deveni o garanție pentru parcursul național pe termen lung. Muravschi a menționat că Rusia depune eforturi considerabile pentru a împiedica acest proces, fiind conștientă de impactul pe care l-ar avea asupra influenței sale în Republica Moldova. „Indiferent de cine va câștiga alegerile în viitor, când aceștia vor jura pe Constituție, va exista un document care va stipula că obiectivul strategic al țării este integrarea europeană,” a adăugat expertul.

Moldova 1 informează că Rusia încearcă să destabilizeze sistemul public de administrare și vot din Republica Moldova. În acest context, ministrul estonian de Externe, Margus Tsahkna, subliniază că implementarea unui sistem de vot digital ar putea reprezenta o soluție modernă împotriva amenințărilor rusești. El a explicat că acest motiv a condus autoritățile de la Tallinn să dezvolte mecanisme de apărare cibernetică. De asemenea, Tsahkna a menționat că Suedia a întâmpinat numeroase narațiuni false înainte de referendumul de aderare care a avut loc acum 30 de ani, ceea ce accentuează importanța protejării procesului electoral.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult