Electorala

Restricționarea participării în cursa electorală a membrilor fostului partid Șor nu va avea efectele scontate, susțin experții

Mai multe instituții ale statului, inclusiv Inspectoratul General al Poliției, Serviciul Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție au întocmit o listă cu peste 100 de persoane pentru a fi verificate dacă sunt eligibile pentru a candida la funcția de primar și de consilier local la scrutinul din 5 noiembrie. Despre aceasta au declarat participanții la dezbaterea publică din ciclul „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, organizată de Agenția IPN. Totodată, aceștia au menționat că sunt și alte persoane care ar putea frauda alegerile.

Modificările operate de Legislativ la data de patru octombrie la Codul electoral care pun în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității partidului politic Șor, nu vor avea efectele scontate, deoarece există mai multe neclarități, a declarat jurnalistul Ion Terguță.

„În Republica Moldova nu există condamnări pe dosarul „furtul miliardului”, de unde provin sursele bănești pentru finanțarea partidelor politice. A doua mare problemă este condamnarea pe dosarul uzurpării puterii, de acolo unde vin aceste persoane care în continuare atentează la securitatea Republicii Moldova. A treia mare problemă nu doar a Republicii Moldova, dar chiar la nivel global și european, este expansiunea partidelor populiste. Iar partidele populiste nu fac decât să atenteze grav la democrația electorală”, a declarat Terguță

Pe de altă parte, directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Zaharia, a menționat că fiecare candidat ar trebui să fie responsabil doar de acțiunile sale, nu și de cele ale partidului al cărui membru este:

„Era la dispoziție foarte puțin timp fiindcă se începeau dezbaterile în campania electorală. Pe de altă parte, într-adevăr, s-a lovit doar în acele persoane care au statut de bănuit sau de învinuit, dar nu au statut de condamnat definitiv. Autoritățile, dar și noi, suntem cumva între ciocan și nicovală, pentru că știm o bună parte din reprezentanții acestui partid au atentat și atentează inclusiv la securitatea statului”.

Amintim că modificările adoptate de Legislativ prevăd ca persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului declarat respectiv, nu vor putea fi alese în scrutinele electorale. Aceasta după ce la 19 septembrie Curtea Constituțională a suspendat prevederea care le interzice membrilor fostului partid Șor să participe la alegeri.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult