Un proiect cultural moldo-polon, lansat la Chișinău. Sergiu Prodan: „Vrem să ridicăm prezența teatrală în țara noastră la nivel internațional”
Un nou proiect de schimb cultural între Republica Moldova și Polonia a fost lansat la Chișinău. Scopul acestuia este de a crește prezența teatrală în țara noastră la nivel european și de a contribui la dezvoltarea multilingvismului, afirmă reprezentanții Ministerului Culturii.
Ideea proiectului rezidă în prezentarea spectacolelor în mai multe limbi, fapt care va contribui la dezvoltarea multilingvismului prin autenticitatea fiecărei lucrări în limba respectivă, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Potrivit acestuia, autorităților de resort urmăresc preluarea celor mai bune practici ale colegilor din Polonia în materie de artă teatrală.
„Inițial ne-am dorit ca spectacolul să fie montat în cinci limbi, tehnic nu a fost posibil, dar pe parcurs poate vom reveni la această idee să avem același spectacol, cu trupe diferite și actori care joacă în limbi diferite. Ministerul Culturii a finanțat acest proiect de avangardă. Prin „Teal House Moldova” vrem să ridicăm prezența teatrală în Republica Moldova la nivel internațional”, a declarat Sergiu Prodan.
Proiect cultural „Teal House” a debutat cu prezentarea unui spectacol-experiment „Mahamaya electronic devices”, ce va fi jucat în trei limbi - română, ucraineană și rusă. Este un concept gândit de regizorul polonez Ivan Vîrîpaev și are la bază dialogul dintre actori și spectatori.
Dramaturgul din Polonia a notat că proiectul este unic atât prin faptul că promovează mesajul anti-război și sensibilizează referitor la refugiații care fug din calea războiului, cât și implică direct artiștii și oamenii din culisele teatrului în actul de creație.
„Unicitatea proiectului nostru este că oamenii care în general au nevoie de ajutor îi ajută pe alții, pentru că astăzi cea mai mare problemă cu care se confruntă omenirea este incapacitatea de a comunica între oamenii care au diferite niveluri de dezvoltare și diferite sisteme de valori. De aceea, această metodă de dezvoltare a comunicării integrale, ni se pare una dintre sarcinile importante”, a menționat Ivan Vîrîpaev.
Spectacolul a fost prezentat ieri în limba română și urmează să fie montat în această săptămână în limbile ucraineană și rusă.
Menționăm că, astăzi, regizorul polonez Ivan Vîrîpaev și echipa vor organiza la Chișinău mai multe master-class-uri, exerciții utile pentru formarea profesională a artiștilor noștri, dar și pentru conectarea lor la circuitul artistic internațional.
Autor: Cristina Prisacari