Doctorul familiei// Importanța somnului în dezvoltarea memoriei
Nu este un secret pentru nimeni că un somn bun ne face să ne simțim mai bine. Pe lângă faptul că somnul oferă corpului timp să se odihnească și să se reîncarce, acesta poate fi, de asemenea, crucial pentru capacitatea creierului de a învăța și a forma memoria. Ce valoare posedă somnul în dezvoltarea memoriei aflați de la Pavel Cepraga.
În timpul somnului corpul nostru se odihnește, iar creierul este ocupat cu procesarea informațiilor acumulate pe parcursul zilei și formarea de amintiri. Dacă sunteți lipsit de somn, sunteți expus riscului de a dezvolta o serie de probleme grave de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul, iar capacitatea dumneavoastră de a învăța și de a reține informații noi poate fi afectată.
Oamenii de știință nu știu exact cum somnul îmbunătățește memoria, dar pare să implice hipocampul și neocortexul niște zone ale creierului în care sunt stocate amintirile pe termen lung.
Dacă în mod conștient noi repetăm o anumită informație de câteva ori ca să o putem memoriza, în timpul somnului hipocampul este cel care repetă informația de mai multe ori și o transmite neocortexului. Astfel amintirea devine mai memorabilă.
Webmd.com recomandă stabilirea unei ore fixe de culcare și de trezire, pentru fiecare zi. De asemenea, pentru un somn calitativ, nu trebuie să mâncăm cu cel puțin două ore înainte de culcare, să nu stăm în fața computerului sau a telefonului și să încercăm să evităm gălăgia din jur.