Doctorul familiei// Transplantul renal
Potrivit kidneyx.org, 13 persoane decedează zilnic în așteptarea unui transplant renal, iar în Republica Moldova au fost reluate intervențiile chirurgicale de transplantare a rinichilor după o pauză de doi ani, cauzată de pandemia COVID.
Pentru mulți pacienți cu boală renală cronică, transplantul este ultima măsură terapeutică de care pot beneficia, iar până atunci aceștia sunt supuși dializei. Mai multe la temă aflați de la Pavel Cepraga.
În mod normal rinichii asigură eliminarea apei și a unor toxine din organism, dar atunci când aceștia nu mai funcționează adecvat, pacienții cu boli renale pot fi supuși dializei. Dializa filtrează sângele în locul rinichiului, eliminând produșii toxici din circulație.
Terapia este una de durată și destul de anevoioasă pentru pacienți, aceștia sunt nevoiți să se deplaseze periodic la centrul de dializă și să petreacă acolo câteva ore… iată de ce întreaga lume lucrează la identificarea unor soluții pentru bolnavii cu afecțiuni nefrologice cornice.
Robert A. Montgomery, MD, expert în transplant renal susține că „Prea mulți oameni mor din cauza lipsei de organe disponibile și cred cu tărie că xenotransplantul este o modalitate viabilă de a schimba asta”. Xenotransplantarea presupune că se ia un organ de la animal și se atașează la corpul uman.
În timp ce Montgomery se concentrează pe reglarea fină a transplanturilor de organe de la porc la om, alți cercetători testează dispozitive mecanice care imită funcția rinichilor. Victor Gura, medic internist și nefrolog din Los Angeles a creat un aparat portabil de dializă. Acest dispozitiv este prins de o centură la brâul pacientului și asigură dializa.
Soluțiile propuse de cercetători încă sunt în dezvoltare, iar nouă ne rămâne să ne păstrăm sănătatea ce o avem și ocazional să efectuăm controlul funcției renale.
Adresați-vă unui medic pentru ajutor calificat.