Istoria radioului: de la primele semnale în 1928 până la Radio Moldova de astăzi
Primele semnale radio în Basarabia au răsunat odată cu crearea radioului național al României, la 1 noiembrie 1928, care ulterior s-a extins și a devenit Radio Basarabia. De-a lungul anilor, postul public de radio a scris istorie prin știri, reportaje, interviuri. De asemenea, un adevărat patrimoniu cultural și spiritual a fost redat sonor de cronicarii timpurilor, iar astăzi postul public are o arhivă de peste 120 de mii de înregistrări.
Istoriografia sovietică lega începuturile Radio Moldova de emisia unui post creat în stânga Nistrului, care a început să difuzeze la 30 octombrie 1930. Administrația sovietică de atunci crease în stângă Nistrului o structură artificială, numită Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (R.A.S.S.M.), în componența Ucrainei sovietice. Postul de radio era unul din elementele de propagandă ale Kremlinului pentru populația din dreapta Nistrului, care făcea parte din România, în perioada interbelică.
În realitate, primele semnale radio în Basarabia au răsunat odată cu înființarea radioului național al României, la 1 noiembrie 1928, doi ani mai devreme. „Alo, Alo, aici Radio București” fiind primele cuvinte cu care a debutat lansarea postului național românesc. Ulterior, instituția s-a extins și a format în anul 1939 Radio Basarabia, care a difuzat programe de la Chișinău. Postul a funcționat doar 300 de zile, până la data de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de puterea sovietică, iar postul a fost preluat de sovietici. După 28 iunie 1940, Radio Basarabia a rămas intact. Administrația românească n-a luat nimic, în afară de câteva lămpi și carul de reportaje, își amintește crainicul Gheorghe Ogor. El mai spune că atunci radioul era foarte ascultat, deoarece fiecare gospodărie avea radio prin cablu, conexiune cunoscută drept radiotocika. Un an mai târziu, când administrația sovietică s-a retras de pe acest teritoriu, antena și clădirea radioului au fost aruncate în aer.
Din septembrie 1944, după revenirea sovieticilor, Radiodifuziunea moldovenească, activează fără întrerupere. De la prima emisie, Radio Moldova a adunat o arhivă bogată, prin care a promovat valorile culturii naționale și universale. De-a lungul timpului, în arhiva sonoră a radiodifuziunii naționale s-au depozitat peste 120 de mii de înregistrări: 89 de mii de fonograme muzicale și 32 de mii de benzi vorbite. În 1958 a fost fondată Instituția Tele-Radio Moldova, fosta companie de stat de radio și televiziune, care ulterior a fost transformată în actuala Companie Publică. Casa Radio, clădirea din care emite în prezent Radio Moldova, a fost dată în exploatare la începutul anului 1985.
În vara anului 1991, Radio Moldova era unicul difuzor unional care informa despre puciul de la Moscova, iar transmisiunile sale de la marile adunări naționale, de la ședințele primului Parlament al Republicii Moldova se asociază în memoria multora cu independența țării noastre.
Cu scopul valorificării potențialului și diversificării produselor, au fost lansate și două posturi radio de nișă: în 2008 – Radio Moldova Muzical, iar în 2012 – Radio Moldova Tineret. De asemenea, am devenit mai activi în spațiul online, astfel încât știrile și emisiunile noastre pot fi urmărite și pe radiomoldova.md, dar și pe rețelele de socializare. La Radio Moldova s-au auzit cele mai puternice voci ale secolului XX și ale noului mileniu, iar postul public de radio rămâne fidel ascultătorilor săi, principiilor și misiunii unui furnizor public național de servicii media, ținând cont de preferințele, comportamentul și așteptările publicului în era digitalizării.
AUTOR: Cristina Prisacari