Politic

Experți, despre conflictul din Orientul Mijlociu: Israelul are dreptul la apărare. Comunitatea internațională este divizată

Statul Israel are dreptul la apărare și la existență, iar Hamas folosește școli și spitale finanțate din bani occidentali drept centre de comandă și depozite de muniții, a declarat analistul de politică externă, Mihai Isac, la dezbaterea publică „Omenirea între Terorism, Compasiune și Interese”, organizată de Agenția de presă IPN. Pe de altă parte, expertul Igor Boțan consideră că, spre regret, comunitatea internațională nu manifestă semne că ar fi capabilă să intervină eficient pentru a apăra viața cetățenilor, în contextul războiului din Orientul Mijlociu.

știri.md
Sursa: știri.md

În Fâșia Gaza este un război la suprafață și vedem clădiri distruse, dar și unul subteran. Teroriștii Hamas au creat fortificații subterane sofisticate și folosesc populația civilă drept scut și obiective de infrastructură socială sau ca centre de comandă militară, precizează expertul Mihai Isac.

„Impresionanta mașină de război a statului Israel a reacționat și, conform normelor internaționale, statul Israel are tot dreptul să se apere împotriva organizațiilor teroriste. Încă de la început, mișcarea Hamas și aliații săi, Republica Islamică Iran, Jihadul Islamic Palestinian s-au implicat într-un profund război de propagandă, ignorând practic ceea ce a dus la declanșarea intervenției militare israeliene. Hamas, împreună cu Republica Islamică Iran, și-a atins obiectivul de a arunca în aer negocierea de pace dintre statul Israel și anumite state arabe, cunoscute sub numele generic de Acordurile Abraham”, a declarat Mihai Isac.

Expertul Igor Boțan a menționat că, la rândul său, comunitatea internațională este divizată și acest lucru se desprinde din ceea ce se întâmplă în cadrul ONU, unde chiar a doua zi după atacul terorist asupra Israelului Consiliul de Securitate nu a putut adopta o decizie de condamnare a terorismului.

„Statele își promovează interesele în mod diferit. Statele mari și puternice își promovează interesele prin realizările în domeniul economic, tehnologic, științific, cultural, altele preferă să-și etaleze forța militară și să conteste ordinea mondială existentă. Statele cu potențial mediu și modest, cum este de exemplu Republica Moldova, își promovează interesele încercând să se asocieze cu statele mari sau cu grupurile de state care împărtășesc valorile sub care subscriu și aceste state mici”, a menționat Igor Boțan.

Precizăm, conducerea Republicii Moldova a condamnat atacurile împotriva Israelului. Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au menționat că violența împotriva civililor nevinovați trebuie să înceteze și s-au declarat împotriva terorismului. Iar Parlamentul a votat o declarație de susținere a Israelului și de condamnare a atacurilor teroriste.

Amintim că, în primele ore ale zilei de 7 octombrie, gruparea Hamas a lansat un atac terorist de amploare împotriva Israelului. Simultan cu tirurile de rachete, militanții palestinieni au aruncat în aer gardul de frontieră dintre Fâșia Gaza și Israel în mai multe puncte și au intrat pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare și pe calea aerului.

Autor: Anatol Caciuc

Citește mai mult