Peste 100 de beneficiari au accesat investiții prin intermediul programului „373”
Peste 100 de beneficiari au accesat investiții prin intermediul programului guvernamental de susținere a antreprenorilor „373”, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizări. Astăzi au fost discutate primele rezultate ale acestuia. Beneficiarii și-au împărtășit experiența și au făcut propuneri de îmbunătățire a programului pentru a oferi sprijin și oportunități unui număr cât mai mare de antreprenori.
Victoria Rusnac este prima beneficiară a programului guvernamental de susținere a antreprenorilor „373”. Antreprenoarea a precizat că prin intermediul acestui credit a procurat utilaj performant pentru a avea o capacitate de producere mai mare.
„Pentru o dezvoltare mai rapidă este nevoie de un credit bancar. Asta este clar. În satul Nimoreni, raionu Ialoveni, deja de un an am construit o secție de producere. Cum am fost anunțată, am fost prima beneficiară acestui proiect chiar într-o săptămână. Eu cred că asta e foarte rapid. Desigur că a fost un filtru foarte viguros și toate standardele pe care acest credit le cere. Noi am trecut aceste cerințe”, spune Victoria Rusnac.
Președintele Asociației Băncilor din Republica Moldova, Dorel Noroc, a precizat că instituțiile bancare din țară s-au grăbit să se alăture programului.
„Eu mă bucur că la această idee pe care au promovat-o colegii au venit toate băncile din Republica Moldova, 11 la număr, respectiv, antreprenorii au ocazia să-și aleagă banca pe care o doresc. Pot să vă spun că băncile sunt într-o concurență mare în Republica Moldova, ceea ce asigură că antreprenorii beneficiază de cele mai bune servicii”, punctează Dorel Noroc.
Beneficiarii proiectului sunt antreprenori micro și mici din întreaga țară, pe care autoritățile încearcă să îi ajute prin astfel de intervenții, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
„Nu este deloc o perioadă ușoară, pentru că noi vorbim de 3 ani destul de complicați cu COVID, criză energetică, inflație și război și multe alte crize și probleme prin care oamenii de afaceri au trecut și le-au simțit pe pielea lor. Evident că sunt situații în care lumea încă ezită și iată anume în acest moment statul trebuie să vină și să intervină în piață, să ofere acea siguranță”, a declarat Dumitru Alaiba.
Amintim că, Programul guvernamental „373” a fost lansat la sfârșitul lunii iunie. Acesta oferă rate de dobândă competitive, de 3% pentru creditele în valută străină și 7 la sută pentru cele în lei. Întreprinderile mici și mijlocii pot contracta credite investiționale pe o perioadă de până la 7 ani, cu o perioadă de grație de până la 3 ani. De asemenea, programul „373” prevede garantarea creditelor preferențiale în proporție de până la 40%, în funcție de caz, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.