Revista presei internaționale: Eforturile de soluționare a războiului ruso-ucrainean; Depășirea crizei din Orientul Mijlociu
Decesul adjunctului comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a murit de ziua lui de naștere în urma unei explozii, a intrat în atenția publicațiilor internaționale. Eforturile de soluționare a războiului ruso-ucrainean și depășirea crizei din Orientul Mijlociu sunt alte teme importante abordate de presa internațională pe care a răsfoit-o Lidia Petrenco.
Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, a confirmat decesul adjunctului său, maiorul Gennady Chastyakov, scrie presa ucraineană. Agenția Unian face trimitere la surse din cadrul procuraturii, potrivit cărora Chastyakov a murit de ziua lui de naștere, după explozia produsă de o grenadă pe care o primise cadou. Sursele Unian susțin că potrivit datelor preliminare ale anchetei, grenada aflată în una dintre cutiile cu cadouri ar fi fost detonată accidental.
„Cu o probabilitate de 99,9%, acesta este un incident tragic. A primit o grenadă de ziua lui și care a detonat din neglijență", a spus interlocutorul Unian precizând că ancheta este în prezent în derulare. Potrivit sursei Unian, acum nu există niciun motiv de a crede că a fost o tentativă de asasinat sau de vreo urmă rusească. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, fiul de 13 ani al lui Ghenady Chastyakov a fost internat cu răni grave, notează Unian.
Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a respins invitația liderului de la Kiev, Volodymyr Zelenskyy de a veni în Ucraina. Într-un interviu oferit pentru Newsmax, Trump a declarat că are un mare respect pentru președintele Zelenskyy, dar a precizat că nu e momentul potrivit să-l viziteze. Fostul lider de la Casa Albă a explicat că nu vrea să creeze conflicte de interese, în condițiile în care administrația Joe Biden este responsabilă de cooperarea cu Ucraina. Zelenskyy l-a invitat anterior la Kiev pe Donald Trump, care promite să pună capăt războiului ruso-ucrainean în 24 de ore, dacă revine la Casa Albă după alegerile din toamna anului viitor. Președintele ucrainean a subliniat însă că este gata să-i explice în cel mult 24 de minute de ce acest lucru este imposibil.
A venit timpul ca administrația președintelui american Joe Biden și alți susținători ai Ucrainei de la Washington să regândească scopul sprijinului militar pentru Kiev și să aducă noi argumente pentru a-i convinge pe sceptici, scrie The Washington Post. ”Acum întrebarea nu este despre victoria Ucrainei, ci despre supraviețuirea acesteia”, semnalează publicația americană amintind cum a descris situația de pe front Comandantului-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Valery Zaluzhny, într-un articol recent publicat de The Economist. El compara situația de pe front cu cea din Primul Război Mondial și explica de ce contraofensiva din vară a eșuat.
„Contraofensiva Ucrainei trebuia să asigure sprijin politic Kievului, pentru a demonstra că teritoriul pierdut poate poate fi recucerit. Acum, susținătorii Ucrainei ar putea fi nevoiți să aducă alte argumente: Ucraina nu recucerește un teritoriu semnificativ și este nevoie de asistență pe termen nelimitat pentru a preveni o înfrângere zdrobitoare", concluzionează The Washington Post în baza afrimațiilor lui Zaluzhny.
Autorul publicației notează că „incapacitatea strategică” de a învinge Rusia în actuala fază a războiului este principalul motiv pentru care unii republicani se opun continuării livrărilor de arme către Ucraina. Prin urmare, pentru a-i convinge să sprijine Kievul, administrația Biden trebuie să formuleze explicit ce scopuri își propune să atingă și cum vede sfârșitul războiului, conchide The Washington Post.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, le va recomanda miercuri șefilor de stat și de guvern ai blocului comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. E informația obținută de agenția Reuters care citeză diplomați de la Buxelles. Potrivit acestora, Charles Michel va face apelul după ce Comisia Europeană ar urma să publice rapoartele de evaluare a reformelor pe care s-au angajat să le realizeze autoritățile de la Kiev și cele de la Chișinău. Aceiași diplomați, citați de Reuters, subliniază că negocierile formale de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova ar putea începe de anul viitor.
Criza din Orientul Mijlociu continuă să fie comentată pe primele pagini ale publicațiilor internaționale, care urmăresc cum decurge ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas din Fâșia Gaza. Despre consecințele geopolitice ale conflictului scriu ziariștii publicației americane Politico. Oficiali ai Departamentului american de Stat critică aspru modul în care administrația președintelui Joe Biden gestionează războiul dintre Israel și Hamas, dezvăluie Politico informații obținute din surse anonime de la Casa Albă. Mesajul oficialilor e adresat printr-un memorandum, care reflectă poziția multor diplomați americani față de situația din Orientul Mijlociu.
Memorandumul conține două cereri cheie: o încetare a focului și un echilibru între declarațiile private și cele publice împotriva Israelului, inclusiv cu privire la tacticile militare israeliene și la tratamentul față de palestinieni pe care Statele Unite preferă în general să-l păstreze în secret. Documentul recunoaște că Israelul are „dreptul și obligația legală” de a căuta dreptate după ce militanții palestinieni Hamas au ucis aproximativ 1.400 de israelieni în atacul șocant din 7 octombrie. Dar, în același timp, oficialii americani semnalează în memorandum că în prezent „amploarea numărului victimelor umane este inacceptabilă”. „Toleranța Statelor Unite trezește îndoieli cu privire la corectitudinea ordinii internaționale bazate pe reguli pe care o apără de mult americanii”, se spune în documentul citat de Politico.
Între timp, aseară s-a redeschis ruta de salvare Egipt-Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, relatează CNN. Nu numai palestinienii, ci și străinii pot părăsi Fâșia Gaza, a declarat un oficial egiptean pentru CNN. Săptămâna trecută, s-a ajuns la un acord cu teroriștii Hamas pentru a permite deținătorilor de pașapoarte străine și unui grup de civili grav răniți să părăsească în siguranță Fâșia Gaza. Cu toate acestea, înțelegerea a picat în weekend, când militanții blocaseră ruta cerând mai întâi transportarea în Egipt a palestinienilor răniți, amintește CNN.
Biden s-ar putea confrunta cu probleme politice din cauza poziției sale în războiul dintre Israel și Hamas, scrie The New York Times. Poziția lui Biden devine precară înaintea campaniei prezidențiale din 2024, în special în statele cu un număr mare de tineri studenți arabi. Poziția politică a președintelui american Joe Biden ar putea fi amenințată din cauza răspunsului său la conflictul dintre Israel și Hamas, mai puțin de un sfert dintre tinerii alegători aprobând abordarea sa. Potrivit The New York Times, tinerii americani, care au jucat anterior un rol decisiv în succesul electoral al lui Biden, sunt activi în viața politică, mai ales în lumina războiului din Gaza, pe care-l percep prin prisma drepturilor omului. În timp ce condamnă acțiunile Hamas numindu-le ”crime de război”, ei caută o poziție echilibrată a SUA care să-i sprijine atât pe israelieni, cât și pe palestinieni. Ziarul notează că mulți arabi din Statele Unite consideră că sprijinul pentru Israel provoacă escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu. Sondajele arată că sprijinul lui Joe Biden în rândul tinerilor alegători este în scădere, interesul lor orientându-se către figuri anti-establishment precum Robert Kennedy Jr. și Cornel West. În ciuda eforturilor administrației de a aborda diverse probleme, cum ar fi datoria studenților și economia, mulți alegători tineri rămân sceptici față de angajamentul lui Joe Biden față de valorile lor, adaugă The New York Times.