Sute de persoane cu dizabilități mintale și intelectuale și-au exprimat opțiunea de vot la scrutinul din 5 noiembrie
650 de persoane cu dizabilități mintale și intelectuale din cele 2275 cu drept de vot și-au exprimat opțiunea de vot la scrutinul din 5 noiembrie. Potrivit reprezentanților Institutului pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, la alegerile locale generale din acest an, a crescut numărul persoanelor votante din cadrul Centrelor de Plasament și Spitalelor de Psihiatrie comparativ cu scrutinele anterioare.
Observatorii IDOM au constatat totuși, că unii beneficiari nu cunoșteau cum să voteze, iar urna mobilă nu era dotată cu lupă sau buletine de vot în limbajul Braille, a comunicat directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Vanu Jereghi.
„Consider că angajații instituțiilor trebuie să fie instruiți despre procedura pe care ar trebui să o întreprindă la nivel organizatoric în ziua alegerilor, cum să instruiască beneficiarii cum să voteze și să le dea acces la informații. O parte din beneficiari nici nu cunoșteau pe cine ar putea să voteze pentru că nu știau concurenții electorali. Asta denotă faptul că fie nu au televizor, fie nu primesc reviste. Urna mobilă când a venit în instituții nu aveau aceste unelte care ar asigura persoanelor exercitarea dreptului la vot”, a declarat Vanu Jereghi.
Constatările celor 29 de observatori ai IDOM acreditați de Comisia Electorală Centrală vor fi publicate ulterior într-un raport. Institutul pentru Drepturile Omului din Republica Moldova monitorizează alegerile începând cu scrutinul electoral din anul 2009.