Electorala

Vitalie Cojocari: E complicat de făcut previziuni ce tabără va câștiga în România, cea de orientare proeuropeană sau pro-rusă

În acest moment, în România, este o situație similară cu cea de la Chișinău și, din acest motiv, este dificil de prognozat cine va câștiga în cursa prezidențială: pro-UE, pro-NATO sau suveraniștii, care sunt acuzați că au legături cu Federația Rusă. Opinia a fost exprimată pentru Moldova 1 de jurnalistul Vitalie Cojocari, care activează la Euronews România.

„Am această teorie, în care cred, și anume că Republica Moldova este o Românie în miniatură. Prin urmare, lucrurile se vor juca în funcție de cine intră în turul al doilea și va beneficia de un impuls foarte puternic. Este foarte, foarte complicat să faci o previziune în acest moment. În România, așa cum ne-am întrebat la Chișinău cine va câștiga, tabăra pro-UE, pro-NATO sau tabăra pro-rusă, pro-naționalistă. Un suveranist și un candidat de pe zona dreaptă, pro-NATO, pro-UE. Este greu să vedem cine va câștiga în România.”

Potrivit jurnalistului, nu există explicații pentru rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, iar sondajele indicau un scor de 10% pentru Călin Georgescu. „Exit-poll-urile arătau o situație complet diferită și au vrut să rămână în zona marjei de eroare pentru a nu greși. Acum, Georgescu este pe primul loc în turul al doilea, iar Ciolacu nu a intrat în cursă, ci Elena Lasconi. Nu avem în acest moment o astfel de explicație și o așteptăm de la instituțiile statului din România. Iată care sunt, în acest moment, datele problemei și, neavând foarte multe explicații care să țină de rețelele sociale, suntem într-o zonă speculativă și prefer să mă uit strict pe cifre și date. Călin Georgescu nu ascunde că este un fan al lui Donald Trump și avem o rejucare a alegerilor din Statele Unite: un candidat surpriză, un bărbat care înfruntă o femeie la funcția de președinte pentru România.”

Vitalie Cojocari constată că și alegerile parlamentare din 1 decembrie vor determina cine formează Guvernul. „Observăm două lucruri foarte importante la alegerile parlamentare. Odată, pe partea suveranistă, se adună voturi, iar aceasta ar putea ajunge la 30%. Avem partidele declarate pro-NATO și care nu sunt eurosceptice, vorbim de USR, PNL și PSD. Este foarte greu să vedem o alianță între USR și PSD. Între USR și PNL, cu siguranță ar putea exista o alianță, dar am văzut acolo niște condiții impuse de Elena Lasconi. Problema este că USR și PNL este puțin probabil să obțină o majoritate confortabilă, pentru că PNL ar putea fi acum în declin. Se vor schimba multe lucruri după rezultatul mediocru de la prezidențiale.”

După centralizarea voturilor din toate secțiile de votare din România și străinătate, pe primul loc s-a clasat independentul Călin Georgescu, care a obținut 22,94%, urmat de Elena Lasconi (USR), reprezentând 19,18% și Marcel Ciolacu (PSD) - 19,15%. Diferența de voturi dintre Lasconi și Ciolacu este de 2.742.

În Republica Moldova, peste 80 de mii de cetățeni cu drept de vot au votat în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din România. În topul preferințelor a fost Elena Lasconi cu 45.590 de voturi sau 56,65 la sută din sufragii.

Este pentru prima dată în ultimii 34 de ani când principalele două partide din România nu vor avea candidat în turul doi. După afișarea rezultatelor parțiale a alegerilor prezidențiale din România, Marcel Ciolacu a anunțat că și-a depus demisia de la șefia PSD. Candidatul independent Mircea Geoană a declarat că se va retrage din politică.

Citește mai mult