Victor Parlicov: „Republica Moldova este mai pregătită ca niciodată de sezonul rece”
Republica Moldova este mai pregătită ca niciodată de sezonul rece, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov. Oficialul a spus că dacă temperaturile ridicate se vor menține, atunci rezervele de gaze naturale ar putea să ajungă până în luna aprilie 2024. Totodată, ministrul a specificat că deocamdată nu sunt premise ca tariful la gazele naturale să fie micșorat. Totuși, pe parcursul acestui sezon de încălzire prețul va fi unul stabil, indiferent de situația de pe piața internațională. De aceeași părere sunt și reprezentanții Moldovagaz, dar și ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.
Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova intrăm siguri în sezonul rece al anului, cu un contract pe termen lung la energia electrică și cu stocuri de gaze naturale pentru toată iarna, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. Oficialul a precizat că în această iarnă vom achita cu 35 la sută mai puțin pentru gazele naturale comparativ cu anul trecut.
„Noi, anul acesta în luna aprilie aveam peste 200 de milioane de metri cubi de stocuri comerciale de gaze naturale la prețuri relativ scumpe, la prețurile la care s-au achiziționat anul trecut. Acesta a fost principalul motiv care nu ne permite acuma să reducem tarifele. Eu mi-aș fi dorit foarte mult să pot vinde acest gaz de la Energocom mai ieftin, iar ANRE să aibă temei să reducă tarifele. Din păcate, la moment suntem acolo unde suntem, nu se majorează, deși, apropo, s-au majorat tarifele pentru rețea, dar tariful final de furnizare rămâne același”, a declarat Victor Parlicov.
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a subliniat că un alt factor ce nu permite scăderea tarifului la gazele naturale sunt devierile tarifare care se recuperează pe parcursul anului. Potrivit acestuia, din cauza reducerii substanțiale a consumului de gaze naturale, devierile sunt recuperate mai lent.
„Pentru luna noiembrie, la noi inițial era panificat volumul 130 de milioane de metri cubi dar am ajustat astăzi la 85 de milioane de metri cubi, din cauză că două săptămâni vom avea vreme caldă. Acest lucru influnțează mult pentru că dacă calculăm aceste divieri la un volum și costul la un metru cub este diferit. Anul acesta trebuie să recuperăm toate diverile la 1 noiembrie erau de 783 de milioane de lei. Noi am recuperat o mare parte pe parcursul anului acesta”, spune șeful Moldovagaz.
Și directorul ANRE, Alexandru Ursu, a precizat că deocamdată regulatorul nu poate să ajusteze tariful la gazele naturale.
„Totul depinde deja de fluctuația prețului la gazele naturale pe piața internațională și într-adevăr de consumul acesta de gaze naturale. Ca un exemplu, în anul 2021 consumul de gaze per țară era peste 1.2 miliarde de metri cubi, acuma noi suntem la momentul în care finalizăm practic anul cu puțin peste 800 de milioane, deci este o reducere drastică. De asta clar că impactul se reflectă și în preț. Cât e mai mic volumul la care împarți costurile fixe, cu atât prețul per metru cub din păcate crește”, a precizat Alexandru Ursu.
Amintim că, anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov a precizat că Republica Moldova are în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, rezerve care ar urma să fie suficiente până în luna februarie.
În sezonul rece precedent consumatorii din dreapta Nistrului au utilizat aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze. Precizăm că, Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce în octombrie anul trecut Rusia a redus volumul livrărilor către țara noastră. Tariful pentru consumatorii casnici este în prezent de 18 lei și 6 bani per metru cub, cu TVA inclus.