INTERVIU // Siegfried Mureșan: Sunt convins că Consiliul European va lua decizia finală pozitivă în unanimitate pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE
În luna decembrie a acestui an Consiliul European al șefilor de state și de guverne va lua o decizie finală pozitivă pentru deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, crede europarlamentarul Siegfried Mureșan. Într-un interviu la Radio Moldova, Siegfried Mureșan afirmă că nu există state care ar putea să se opună recomandărilor comisiei europene de a lansa negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar.
Radio Moldova: Dle Mureșan, zi istorică pentru Republica Moldova. Comisia Europeană a avizat începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ce înseamnă acest lucru pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană?
Siegfried Mureșan: Decizia istorică de astăzi a Comisiei Europene este garanția faptului că Republica Moldova are perspectivă europeană, că Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene, că UE este hotărâtă să ajute Republica Moldova pe acest parcurs. Decizia de astăzi mai și înseamnă că viața oamenilor în Republica Moldova se va schimba în bine în perioada următoare, deoarece negocierile de aderare înseamnă că împreună, Republica Moldova și UE vor coopera pentru a reforma și moderniza Republica Moldova, pentru a apropia Republica Moldova de standardele europene de calitate a produselor, de protecție a consumatorilor, de standardele europene de mediu. Vom lucra împreună să întărim instituțiile în Republica Moldova, să întărim sistemul judecătoresc, să sprijinim economia, să sprijinim agricultorii și fermierii, să sprijinim oamenii din Republica Moldova. Deci, parcursul european al Republicii Moldova devine concret. Vom negocia și vom lua decizii, care vor avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor din Republica Moldova.
Radio Moldova: Dle Mureșan, ați spus că ultimul pas este decizia finală a Consiliului European, apoi, ne apucăm de treabă. Cum credeți, care va fi răspunsul Consiliului European față de Republica Moldova? Ar putea exista și guverne care să spună NU deschiderii negocierilor de aderare pentru Republica Moldova la UE?
Siegfried Mureșan: În ultimii doi ani, de când Republica Moldova este condusă de o președintă proeuropeană credibilă pe plan internațional, care reușește să obțină lucruri pentru cetățenii Republicii Moldova. În ultimii doi ani de când Republica Moldova este condusă și de un guvern proeuropean toate deciziile Uniunii Europene au fost luate în favoarea Republicii Moldova, rapid și cu o majoritate covârșitoare. Când eu am făcut în Parlamentul European prin care să cerem începerea negocierilor de aderare, acum, în luna octombrie, ea a fost adoptată cu peste 480 de voturi „pentru”, mai puțin de 50 „împotriva”, mai puțin de 50 de abțineri. Câteva voturi răzlețe de la extremiști și abțineri. Nu există, așadar, o opoziție semnificativă împotriva Republicii Moldova la nivel european. Eu cred că Consiliul European al șefilor de state și de guverne va lua decizia finală pozitivă în unanimitate, conform recomandării Comisiei Europene și conform cererii Parlamentului European.
Radio Moldova: Fiind o decizie politică, ne putem aștepta la orice răspuns din partea unor reprezentanți ai guvernelor UE. Știm deja că Ungaria se poziționează împotriva deschiderii negocierilor cu Ucraina. Până acum, Republica Moldova și Ucraina au mers la pachet pe calea aderării la UE. În cazul în care anumite state se opun începerii negocierilor cu Ucraina, ce se întâmplă cu Republica Moldova - merge separat sau rămâne la pachet cu Ucraina?
Siegfried Mureșan: Eu cred că vom reuși să luăm o decizie pozitivă unanimă, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Când am propus, de exemplu, rezoluția pentru Republica Moldova în plenul Parlamentului European, reprezentanții partidului de guvernământ din Ungaria au votat. Așa că nu s-au împotrivit. Ungaria nu este chiar singură pe lume. Ungaria este extrem de puternic dependentă economic de Uniunea Europeană, este foarte puternic integrată din punct de vedere economic în UE. Și așa cum am reușit să luăm în unanimitate decizia de a impune 11 valuri de sancțiuni împotriva Federației Ruse și Ungaria la final a votat în rând cu restul Uniunii Europene, cred că va vota și acum.
Radio Moldova: Potrivit Raportului Comisiei Europene au fost îndeplinite șase din cele nouă recomandări. Cum rămâne cu celelalte?
Siegfried Mureșan: Tocmai vin din plenul Parlamentului European. Președinta Comisiei Europene ne-a spus foarte clar: Republica Moldova a îndeplinit foarte bine recomandările. De fapt, la două e un pic mai mult de lucru. Președinta Comisiei Europene a spus foarte clar că așteaptă progrese și pe aceste ultime domenii, astfel încât în luna martie Consiliul European să poată trece practic la următorul pas – definirea cadrului de negociere. Deci, acum, Consiliul European va lua decizia pozitivă de începere a negocierilor, Republica Moldova, în ianuarie-februarie, finalizează acele ultime reforme și în luna mai practic se stabilește cadrul de negociere și încep negocierile. Deci, efectiv, e foarte bine. Obiectivul nostru trebuie să fie ca negocierile să înceapă cât mai devreme la începutul anului.
Radio Moldova: Ați menționat că prima conferință interguvernamentală de negociere Uniunea Europeană - Republica Moldova ar trebui să aibă loc la începutul anului viitor. Ce presupune și ce decizii se iau la astfel de conferințe?
Siegfried Mureșan: Pașii următori sunt: Consiliul European va trebui să adopte decizia de începere a negocierilor în luna decembrie, cu unanimitate. Sunt optimist că această decizie va fi luată după cum recomandă Comisia și după cum Parlamentul European deja a cerut. Apoi se va stabili cadrul de negocieri și apoi vor începe efectiv negocierile. Ele se vor deschide și se va stabili în ce capitole încep negocierile, cum și ce se negociază. Există aproximativ 30 de capitole: agricultură, mediu, justiție, economie, impozitare – totul se va negocia, fiindcă, repet vor veni îmbunătățiri pentru oameni în toate domeniile.
Radio Moldova: Dle Mureșan, vă mulțumim.