Economic

Autoritățile intenționează să subvenționeze deschiderea mai multor farmacii în satele care au peste 1000 de locuitori

Autoritățile intenționează să subvenționeze deschiderea mai multor farmacii în satele care au peste o mie de locuitori. Conform unui regulament elaborat de Ministerul Sănătății și propus consultărilor publice, aceste farmacii vor primi din partea statului de la 10 mii până la 20 de mii de lei, în funcție de venitul pe care îl vor avea din vânzări. Totodată, farmaciile trebuie să îndeplinească anumite condiții, pentru a fi subvenționate de stat.

Potrivit Regulamentului cu privire la modul de înființare și subvenționare de stat a farmaciilor în localitățile rurale, astfel de instituții vor fi deschise în 146 de sate. În listă este inclusă și localitatea Copăceni, din raionul Sîngerei. Secretara Consiliului Comunal, Rodica Găină, a menționat că satul nu are o farmacie deoarece niciun agent economic nu este interesat de acest lucru, din cauza veniturilor mici obținute din vînzări, dar și în lipsa cadrelor de farmaciști.

„Este foarte dificil, să meargă pînă la Sîngerei după niște medicamente fără transport, în special în perioada rece a anului Pentru agenți economici nu este rentabil pentru că nu sunt atît de mulți locuitori, iar persoanele care sunt apte de muncă și instruite, au mers la oraș pentru un port de muncă mai bine plătit și stabil. Iată de ce nu am găsit nici angajați pentru a activa în aceste farmacii”, a declarat Rodica Găină.

Atunci cînd este nevoie de medicamente, locuitorii din Hîrcești, raionul Ungheni apelează de cele mai multe ori la asistenta medicală din sat. În situații de urgență oamenii folosesc și alte modalități de a procura medicamente, spune primara acestei localități, Tatiana Sîrbu. Chiar dacă nu au un farmacist deocamdată, Tatiana Sîrbu a menționat că a fost identificată o încăpere pentru o farmacie.

„Ca să gestionăm o farmacie, avem nevoie de un farmacist și spațiu. Am făcut reparație într-o cameră a primăriei pe care am putea-o arenda ca să satisfacem necesitățile populației”, a precizat Tatiana Sîrbu.

Pentru a fi subvenționați de stat, agenții economici care intenționează să deschidă farmacii trebuie să aibă un program de activitate de minimum 6 ore, să dispună de un oficiu, echipament de casă și de control, dar și un contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină privind eliberarea medicamentelor compensate. Conform datelor prezentate de Ministerul Sănătății, peste o mie de sate nu dispun de farmacii și nu beneficiază de acces la medicamente de primă necesitate.

Autor: Svetlana Bogatu

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult