Social

Numărul elevilor care studiază opțional limba rusă este în scădere

75 la sută din totalul de elevi din clasele primare și gimnaziale din țară studiază limba engleză, iar în acest an de studii numărul de elevi care aleg să studieze această limbă s-a majorat cu 1,1 puncte procentuale, potrivit Biroului Național de Statistică. De asemenea, a scăzut și numărul de copii care aleg să studieze limba rusă cu aproape 2 procente.

diez.md
Sursa: diez.md

Experții în domeniul învățământului au menționat că pe parcursul anilor limba engleză a fost învățată mai mult în orașe, iar limba rusa și franceza la sate. Totodată, reprezentanții din cadrul Ministerului Educației și Cercetării au precizat pentru Radio Moldova că din clasa a V-a elevii au opțiunea de a alege încă o limbă străină pe care doresc să o studieze opțional.

În anul de studii 2022/2023, în ierarhia limbilor străine studiate de către elevi, cea mai solicitată a rămas limba engleză, aceasta este studiată de circa 251 de mii de elevi din 917 instituții de învățământ primar și secundar general adică 75 la sută din totalul de elevi. Valori importante s-au înregistrat pentru numărul de elevi care studiază limba franceză peste 98 de mii de elevi din 791 de instituții de învățământ, în descreștere cu 0,9 puncte procentuale și limba rusă care este studiată de circa 88 de mii de elevi, cu 1,9 puncte procentuale mai puțini copii decât anul trecut.

Părinții optează ca copii lor să studieze din totalul de limbi străine mai mult limba engleză pentru că aceasta este o limbă de circulație internațională a precizat pentru postul nostru de radio, directorul de programe din cadrul Institutului de politici publice, Anatol Gremalschi. Potrivit expertului în domeniul învățământului, limba engleză se învață mai mult în mediul urban, iar rusa și franceza - în mediul rural.

„Practic, toate firmele care lucrează aici din străinătate cer cunoașterea limbii engleze. Diferența sat-oraș este o consecință a politici duse încă de puterea sovietică, care pornind de la similitudine dintre română și franceză, pe toți învățătorii care veneau de la sate îi pregătea pentru limba franceză. Evident, acum, corpul profesoral-didactic la țară este orientat mai mult spre limba franceză, iar la oraș – spre engleză, germană - în ultimul timp. Italiana, spaniola”, a spus Gremalschi.

În Republica Moldova conform planului de învățământ se studiază în plan obligatoriu două limbi străine, acestea sunt engleza și franceza a declarat pentru Radio Moldova, șeful Direcției învățământ general Valentin Crudu. Potrivit reprezentantului ministerului, elevii și părinții aleg singuri ce fel de limbi străine doresc să învețe.

„În cazul când avem cadrul didactic care este pregătit să predea limba engleză, copiii în mare parte merg spre acest profesor și atunci când avem în mare, în anumite instituții de învățământ, indiferent dacă sunt în oraș sau sate, profesori de limbă franceză și este doar unul în această instituție de învățământ se predă limba franceză. Începând cu clasa V-a, toți copiii din gimnaziu au dreptul să aleagă o a doua limbă străină. Din clasa a II-a învață franceza și engleza. Avem un procent mic de copii care studiază și germana, și italiana, și spaniola. În planul-cadru, începând cu clasa a V-a, Ministerul Educației și Cercetării păstrează și opțiunea pentru limba rusă”, a spus Valentin Crudu.

Valentin Crudu a mai adăugat că în școlile din țară este un deficit de profesori care cunosc limba rusă, iar din acest considerent numărul de copii care pot alege această limbă ca disciplină opțională scade în fiecare an.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult