Politic

Chișinăul găzduiește o delegație a Congresului SUA. Discuții despre proiecte blocate, protecția informațională și securitatea energetică

O delegație bipartizană a Congresului Statelor Unite ale Americii se află în vizită oficială la Chișinău, în cadrul programului House Democracy Partnership – o comisie a Camerei Reprezentanților care sprijină democrațiile tinere în consolidarea instituțiilor parlamentare prin schimb de experiență și cooperare tehnică, anunță Președinția.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu delegația formată din opt congresmeni americani – patru republicani și patru democrați. Printre aceștia se numără și doi membri ai grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul SUA (Moldova Caucus), care sprijină aprofundarea relațiilor bilaterale.

Discuțiile au vizat continuarea cooperării moldo-americane în domenii-cheie precum securitatea energetică, combaterea dezinformării și consolidarea democrației.

Șefa statului a avertizat cu privire la riscurile atacurilor hibride ale Federației Ruse, inclusiv încercările de influențare a proceselor electorale, și a reiterat importanța menținerii sprijinului american pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, mai ales pe fundalul conflictului armat din Ucraina vecină.

Despre vizita delegației americane a anunțat și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Acesta a precizat că vizita este una programată și reprezintă o continuare a dialogului bilateral început în cadrul întrevederilor anterioare de la Washington.

„Spuneam că Republica Moldova face parte din grupurile de țări prioritare pentru prietenii noștri, ceea ce ne face eligibili pentru asistența tehnică eventuală pe care noi o vom negocia. Nu am discutat sume concrete, dar fiind printre cei preferați, vom putea beneficia atunci când vom avea lucruri mai concrete stabilite, iar lista necesităților, vă dați seama că este una foarte mare. Trebuie să prioritizăm”, a declarat Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă.


Vizita delegației americane are loc pe fondul suspendării ajutorului extern al Statelor Unite, inclusiv pentru Republica Moldova.

La 20 ianuarie, președintele Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a suspendat, pentru o perioadă de 90 de zile, majoritatea programelor de asistență externă ale Statelor Unite, în vederea reevaluării acestora pentru a se asigura că sunt aliniate cu politica sa externă.

Ajutoarele americane destinate Republicii Moldova erau realizate în mare parte prin intermediul USAID, care a susținut financiar în țara noastră proiecte ce vizează domeniul vitivinicol, sectorul energetic, infrastructura sau educația.

CITEȘTE ȘI:

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult