Economic

Republica Moldova ar putea ocupa locul trei în clasamentul mondial al exporturilor de prune

E posibil ca țara noastră să pretindă și la titlul de cel mai mare exportator de prune proaspete din emisfera nordică. Doua țări din emisfera sudică, sunt înaintea Republicii Moldova, Chile și Africa de Sud. Directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, a explicat pentru emisiunea „Zi de Zi”, cum s-a ajuns la o asemenea performanță.

noi.md
Sursa: noi.md

Sezonul de recoltare a prunelor proaspete se apropie de sfârșit în Republica Moldova. În acest an, tara noastră a depășit deja recordul anterior de export de prune, atins în 2017-2018, cu cel puțin 24 de mii de tone și a dublat exporturile de prune proaspete în comparație cu sezonul precedent, susține directorul adjunct al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.

„Potrivit Serviciului Vamal, în perioada iulie-octombrie 2023, țara noastră a exportat aproape 74 de mii de tone de prune proaspete, obținând venituri de peste 38 de milioane de dolari. Prețul mediu al prunelor exportate a fost în jur de nouă lei per kg”, notează Iurie Fală.

Geografia exporturilor de prune din Republica Moldova arată că principala destinație de export sunt țările UE. Doar 14 mii de tone de prune proaspete au fost destinate țărilor CSI, în parte Rusia, în timp ce 54 de mii de tone au mers în UE.

„Dintre țările UE, România a fost cel mai mare importator de prune din Moldova, cu 17 mii de tone cumpărate până acum. Polonia a fost al doilea mare cumpărător, cu 12 mii de tone, iar Germania al treilea, cu șapte mii de tone”, susține Iurie Fală.

Volume mari de prune proaspete au mers, de asemenea, în Cehia și Croația. Exportatorii din Republica Moldova au descoperit că piețele din UE ar putea plăti prețuri mai mari pentru fructe de înaltă calitate și ar putea fi parteneri mai de încredere pe termen lung.

„Astfel, 73% din totalul prunelor au fost exportate în Uniunea Europeană. Republica Moldova chiar a depășit cota de exporturi de prune fără taxe vamale către UE, care în prezent este stabilită la 40 de mii de tone, dar acest lucru nu a împiedicat cumpărătorii să importe prune moldovenești”, notează Iurie Fală.

Mai mult, sezonul 2023-2024 nu s-a încheiat, iar exporturile totale de prune din Republica Moldova ar putea ajunge la 85 de mii de tone.

„Dacă va fi așa, având în vedere scăderea producției de prune în Spania si Italia, Republica Moldova ar putea deveni în 2023-2024 al treilea exportator mondial de prune proaspete, luând locul Spaniei”, este de părere Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct.

Singurele două țări, care probabil vor exporta mai multe prune decât Republica Moldova sunt Chile și Africa de Sud - ambele din emisfera sudică. Ceea ce înseamnă că tara noastră ar putea fi exportatorul nr. 1 de prune proaspete din emisfera nordică.

Autor: Veronica Scorpan

Citește mai mult