Social

Siegfried Mureșan: Republica Moldova va avea acces la fonduri europene pentru susținerea afacerilor dezvoltate de femei în procesul de aderare la UE

În procesul de negocieri pentru aderarea la blocul comunitar, Republica Moldova va avea acces la mai multe fonduri europene, inclusiv pentru susținerea afacerilor dezvoltate de femei, afirmă europarlamentarul român Siegfried Mureșan. Dezvoltarea afacerilor feminine este o prioritate pentru autorități, care mai declară că un rol esențial îl reprezintă și reducerea birocrației în acest proces.

Într-o intervenție video la un eveniment dedicat antreprenoriatului feminin, europarlamentarul Siegfried Mureșan a notat că alinierea legislației autohtone la cea europeană va garanta o serie de măsuri, inclusiv acces egal a femeilor și bărbaților pe piața muncii.

De asemenea, Republica Moldova va avea acces la fonduri europene, prin intermediul cărora vor fi susținute și afacerile.

„Multe lucruri se vor schimba în Republica Moldova prin preluarea legislației europene. Spre exemplu, preluarea legislației în domeniul achizițiilor publice cuprinde principii, privind transparența, competiția egală și nediscriminarea, lucru care sunt în sprijinul femeilor antreprenoare. Legislației în domeniul politicilor sociale prevede standarde ridicate privind egalitatea șanselor pe piața muncii. Toate aceste măsuri vor crește șansele femeilor de a avea succes în Republica Moldova”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan a notat că perspectiva aderării va face Republica Moldova mai atractivă pentru investitorii străini, care vor dezvolta cu încredere afaceri în țară. Pentru a stimula incluziunea femeilor în afaceri nu este suficient doar finanțarea, un rol esențial rezidă în reducerea birocrației și eliminarea barierelor din calea afacerilor, a subliniat ministrul dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Una dintre principalele priorități ale acestui Guvern este dezvoltarea economică pentru asta trebuie să promovăm antreprenoriatul, să facem din Republica Moldova cea mai atractivă țară din regiune. Cu cât mai puține bariere cu atât mai egal acces, de asta punem un mare accent pe eliminarea birocrației”, a menționat Dumitru Alaiba.

Amintim că, recent, Guvernul a aprobat un Program de susținere a antreprenoriatului feminin. Astfel, femeile care dezvoltă afaceri vor beneficia de sprijin financiar din partea statului de până la 600 de mii de lei. Conform datelor Biroului Național de Statistică, peste 90 la sută din femeile manager gestionează afaceri și conduc întreprinderi micro în domenii, precum Horeca și comerțul cu amănuntul.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult