ANSP: Peste 1.500 de copii s-au născut prematur în Republica Moldova anul trecut
Peste 1.500 de copii s-au născut prematur anul trecut în Republica Moldova, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), publicate astăzi când este marcată Ziua Internațională a copiilor născuți prematur. Aceștia sunt îngrijiți și ajutați să obțină greutatea normală de personalul medical de la Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Municipal nr 1 „Gheorghe Palade”. Chiar dacă instituția dispune de incubatoare și săli dotate, totuși mai lipsesc unele lucruri care ar fi utile pentru mamele care au născut înainte de termen.
Cel mai mic copil internat astăzi în secția reanimare și terapie intensivă pentru nou-născuți de la Centrul Mamei și Copilului are puțin peste un kilogram, a precizat medicul Larisa Crivceanschi, șefa acestei secții. În fiecare an, aproximativ 700 de copiii născuți prematur sunt internați aici, iar șansele ca aceștia să se dezvolte și să ajungă la o greutate normală sunt foarte mari, a adăugat Larisa Crivceanschi.
„Din toți copiii internați la terapia intensivă, zece sunt născuți prematur. Pentru ca copiii noștri să supraviețuiască avem substanța activă care este necesară pentru expirația intensivă cu asistențe ventilatorii moderne cu apărate moderne care am primit în secție”, menționează Larisa Crivceanschi.
Directoarea unei asociații obștești, Aza Onica, susține mamele care au născut înainte de termen și spune că acestea au nevoie de anumite lucruri de dimensiuni mici, greu de găsit pe piața din Republica Moldova.
„Nu prea avem tot pentru acești micuți. Părinți sunt nevoiți să facă comandă peste hotare”, spune Aza Onica.
Precizăm că Ministerul Sănătății a alocat în acest an șapte milioane de lei pentru renovarea secției de la Institutul Mamei și Copilului, unde sunt amplasați copiii născuți prematur. Secția urmează să fie inaugurată în anul 2024.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15 milioane de copii din întreaga lume se nasc înainte de termen. Printre factorii de risc care pot genera o naștere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul și altele.