ALBUM DE FAMILIE // Cum meșterul Ilie Iordan promovează dangaua satului
Între dealuri împădurite, coline terasate și livezi din Transilvania se află Biertanul, o localitate, care datează încă din Evul Mediu, care, în 1572 devine centrul spiritual al sașilor din acest ținut. Astăzi, această veche așezare săsească este cunoscută datorită bisericii-cetate, care a fost inclusă în 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO.
Biertanul este localitatea, unde, în anul 1775 a fost descoperit un obiect ritual, cunoscut cu numele de Donariul de la Biertan, ce datează din sec. IV, și despre care se spune, că este cel mai vechi de acest fel din România.
Din acest spațiu istoric a venit la Chișinău în aceste zile un meșter-faur, coborât parcă din paginile cărților cu povești, Ilie Iordan, pentru a-i învăța pe cei interesați de la noi, împâslirea lânii, un meșteșug popular uitat, dar foarte necesar și util. Acesta presupune doar materia primă, mâinile omului și priceperea lui.
Larisa Verdeș ne promite un dialog și un reportaj mai amplu de la acest atelier-șezătoare, inclusiv discuții cu participanții în cadrul emisiunii ALBUM DE FAMILIE din 26 noiembrie, dar în ediția de duminică, 19 noiembrie, meșterul Ilie Iordan, ne va explica ce înseamnă dangaua satului și cum promovează dumnealui astăzi acest simbol.