Externe

Zeci de migranți așteaptă la granița dintre Rusia și Finlanda după ce Helsinki a blocat trecerea frontierei

Zeci de migranți au stat sâmbătă în spatele barierelor la două puncte de trecere de la granița Finlandei cu Rusia, a declarat poliția de frontieră finlandeză, după ce Helsinki a ridicat baricade pentru a opri fluxul de solicitanți de azil despre care se spune că a fost instigat de Moscova, transmite Reuters.

Guvernul finlandez a acuzat Rusia că a direcționat migranții către punctele de trecere ca răzbunare pentru decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, o afirmație respinsă de Kremlin.

Poliția de frontieră finlandeză a ridicat vineri, de la miezul nopții, bariere, la punctele de frontieră Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala din sud-estul Finlandei, care reprezintă cea mai mare parte a traficului dintre cele două țări.

În ciuda închiderii, zeci de migranți au sosit sâmbătă după-amiază la punctele de trecere Nuijamaa și Vaalimaa și au aprins un foc de tabără la temperaturi sub zero, în spatele barierelor din sârmă ghimpată montate de polițiștii de frontieră, a declarat polițiștii de frontieră finlandezi.

În Nuijamaa, două persoane au reușit să depășească barierele și să intre în Finlanda, a adăugat acesta.

”În prezent îmbunătățim barierele, astfel încât ceva similar să nu mai fie posibil”, a spus colonelul Mika Rytkonen, potrivit postului de radio public finlandez YLE.

Finlanda împarte o graniță de 1.340 km cu Rusia, care servește și drept graniță externă a UE.

Aproximativ 300 de solicitanți de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia și Siria, au sosit în Finlanda săptămâna aceasta, potrivit poliției de frontieră.

Patru puncte obișnuite de trecere a frontierei rămân deschise deocamdată, dar acum poate fi solicitat azil doar la două dintre acestea, în Salla și Vartius, mai la nord, a spus poliția de frontieră.

Sâmbătă, 67 de persoane au ajuns să caute azil la postul Vartius, a declarat unitatea locală de grăniceri pe platforma X, cunoscută anterior ca Twitter.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult