Politic

Chișinăul confirmă interdicția impusă de Moscova. Lista oficialilor moldoveni care nu au voie să intre în Rusia

Federația Rusă a interzis accesul pe teritoriul țării a 11 deputați moldoveni. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de către purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Igor Zaharov.

„Noi confirmăm convocarea ambasadorului Darii la Moscova și prezentarea interdicției în Federația Rusă pentru 11 deputați”, a declarat Zaharov.

Potrivit informațiilor, interdicția îi vizează pe 11 deputați PAS. Este vorba despre Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir și Mihail Leahu.

Precizăm că, astăzi Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat că impune interdicție de intrare în țară pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova. Potrivit sursei, decizia a fost anunțată de Moscova și transmisă ambasadorului țării noastre la Moscova, Lilian Darii, care a fost convocat la Ministerul rus de Externe.

Decizia a fost luată în legătură cu „persecuția în curs de motivare politică a mass-media în limba rusă din Republica Moldova, inclusiv blocarea accesului la site-urile web ale acestora”.

Amintim că la 30 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale sistarea mai multor posturi de televiziune și blocarea unor portaluri care reprezintă un pericol la adresa securității informaționale. Potrivit șefului SIS, Alexandru Musteața, acțiunile acestor posturi TV fac parte din războiul hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.

Citește mai mult