Politic

Maia Sandu se află la Kiev. Împreună cu Volodimir Zelenski și soția acestuia au adus un omagiu celor uciși în timpul Revoluției demnității

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Kiev, pentru a discuta cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski și cu președintele Consiliului European, Charles Michel următorii pași în aderarea Moldovei și Ucrainei la UE, sporirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reforme și dezvoltare în țările noastre, se arată într-un comunicat al aparatului președintelui.

În același timp, presa ucraineană scrie că lidera de la Chișinău a comemorat împreună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și soția acestuia, Elena Zelenskaia, memoria activiștilor care au murit în timpul Revoluției Demnității în 2014. Sursa notează că cei doi lideri au aprins candele și au pus la crucea de pe Aleea Eroilor Sutei Cerești din Kiev.

Pe 21 noiembrie 2013, când regimul de la Kiev, sub conducerea președintelui Viktor Ianukovici, a anulat semnarea unui larg acord de asociere cu Uniunea Europeană, în Piața Independenței din capitala țării a avut loc o demonstrație spontană. Această manifestație de masă a marcat începutul unei ample mișcări de protest, cunoscută sub numele de „Euromaidan”, față de conducere coruptă, aservită Moscovei. O conducere care doar câteva luni mai târziu a fugit din Ucraina, scrie DW.

Kievul și Bruxellesul au negociat ani de zile acordul menit să apropie Ucraina de Uniunea Europeană. O convenție prin care țara urma să adopte standardele și valorile europene și să pună capăt corupției. Pentru mulți ucraineni, perspectiva aderării era direct legată de viziunea unui călători liber și de a putea descoperi singuri cum se trăiește în Europa.

Însă guvernul de la Kiev a anunțat brusc o uniune vamală cu Rusia. Iar la reuniunea inițiativei UE cu țările parteneriatului estic, pe 28 și 29 noiembrie la Vilnius, președintele Ianukovici a refuzat oficial să-și pună semnătura pe acordul de asociere cu Bruxellesul. Ucrainenii au simțit că li sa refuzat dreptul la o viață mai bună, mai notează DW.

În noaptea de 30 noiembrie trupele speciale de intervenție („Berkut”) au intervenit cu o violență excesivă împotriva demonstranților pașnici.

Șocați de brutalitatea forțelor de ordine, sute de mii de oameni au ieșit în stradă a doua zi. Potrivit DW, „Euromaidanul” a devenit mișcarea căreia i s-au alăturat oameni aparținând tuturor categoriilor sociale și de vârstă. A devenit o "revoluție a demnității", fiindcă ucrainenii n-au mai vrut să se lase umiliți, loviți și furați de cei aflați la putere.

Pe 22 februarie 2014 au câștigat lupta în care și-au pierdut viața peste 100 de oameni. Ianukovici a fugit în Rusia, iar pe 4 octombrie curent, ancheta privind uciderea protestatarilor Euromaidan la Kiev a fost finalizată, iar fostul președinte a fost acuzat oficial de o serie de crime, inclusiv crimă.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult