Televiziunea rămâne o sursă importantă de informare pentru cetățeni, deși încrederea în aceasta este erodată. Ce soluții propun experții
Pentru 71 la sută dintre cetățenii europeni televiziunea este una dintre cele mai utilizate mijloace de informare, arată datele sondajului Eurobarometru, realizat pentru Parlamentul European în luna octombrie. În Republica Moldova, peste 56 la sută dintre respondenți spun că privesc televizorul zilnic, potrivit Barometrului Opiniei Publice din luna august.
Televiziunea rămâne în continuare o importantă sursă de informare, chiar dacă oamenii urmăresc din ce în ce mai mult presa online și rețelele sociale, afirmă directorul Asociației Presei Independente Petru Macovei. Potrivit expertului, oamenii trebuie să înțeleagă că media tradițională, din care face parte și televiziunea, se conduce de norme deontologice, în timp ce informația din alte surse nu întotdeauna ține cont de acestea și ne poate manipula. Chiar dacă încrederea în televiziunile autohtone a fost discreditată în ultimul timp de amestecul unor politicieni în concepțiile editoriale ale posturilor, jurnaliștii trebuie să depună efort să recupereze această încredere.
„Cea mai importantă sarcină pe care o au jurnaliștii, de altfel toate mediile tradiționale, este să convingă publicul că informația obiectivă este anume pe aceste platforme. Este adevărat, că în special, Republica Moldova, unele televiziuni controlate de politicieni și diverse grupuri de interese au cam erodată încrederea publicului în presă pentru că au transmis informații distorsionate, au utilizat spațiul de emisie pentru a promova anumiți candidați politici si în felul acesta au discreditat profesia de jurnalist”.
Conform Barometrului Opiniei Publice din luna august, peste 56 la sută dintre respondenții din Republica Moldova spun că privesc televizorul zilnic, însă doar 20 de procente afirmă că audiovizualul este sursa în care au cea mai mare încredere. Unul din motive ar fi informațiile manipulatorii, susțin oamenii.
„Numai minciuni spun. Prefer informații din mai multe surse și atunci când văd ce spun în alte părți, îmi pierd încrederea în televiziunea noastră”;
„Am încredere în televiziunea noastră”;
„Nu prea ai ce vedea la televizor”;
„Nu privesc televizorul, nu dispun de timp”;
„Suntem la o vârstă când televizorul este prietenul nostru”.
Potrivit sondajului Eurobarometru, publicat recent, 48 la sută dintre cetățenii europeni au încredere în majoritatea posturilor publice de televiziune și radio ca surse de știri. Amintim că astăzi marcăm Ziua Mondială a televiziunii.