Social

Cât vor plăti cetățenii pentru a se încălzi în această iarnă? Guvernul a aprobat valoarea compensațiilor

Guvernul a aprobat plafoanele maxime și prețurile compensate la energie pentru perioada noiembrie 2023 - martie 2024. Prin urmare, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 m3/ lună, sau până într-un plafon de 90 m3/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară (APRA). Precizăm că în prezent cetățenii achită 18,07 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Autoritățile au decis în acest an să creeze 7 categorii de vulnerabilitate, comparativ cu 5 atâtea câte erau anul trecut: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate. În funcție de categoria atribuită fiecărui cetățean vor fi achitate și compensațiile. Altfel spus, dacă o familie are venituri mai mari, atunci compensațiile vor fi mai mici și viceversa. Ajutorul în facturi din partea statului va fi mai mare, dacă resursele financiare vor fi mult mai limitate.

Cât vor achita cetățenii pentru un metru cub de gaze naturale după ce își vor afla gradele de vulnerabilitate

Extremă - 12 lei

Foarte ridicată- 12,2 lei

Ridicată -12,4 lei

Medie - 12,6 lei/m3

Scăzută - 17 lei/m3

Primară- preț reglementat de furnizor - 18,07 lei

Fără vulnerabilitate - prețul reglementat de furnizor - 18,07 lei

Majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensația monetară lunară de 800 de lei sau/și de compensația monetară și de compensația în factură plafonată la 90m3/lună.

Și energia termică va fi compensată

Energia termică va fi compensată până într-un plafon de 1,3 GCal/lună, sau până într-un plafon de 0,9 GCal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară:

Categoria de vulnerabilitate energetică:

Extremă -1450 lei / GCal*

Foarte ridicată - 1475 lei / GCal

Ridicată - 1500 lei / GCal

Medie - 1525 lei / GCal

Scăzută- 2100 lei / GCal

Primară - 2900 lei / GCal

Fără vulnerabilitate - tarif reglementat de Termoelectrica - 3457 lei/Gcal

Exact ca în cazul compensării gazelor naturale, majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor primi o compensație lunară în sumă de 800 de lei sau și de compensația monetară și de compensația în factură plafonată la 0,9GCal/lună.

Statul va oferi compensații și pentru energia electrică. Ce categorii de cetățeni sunt eligibili

Energia electrică va fi compensată doar pentru cetățenii care o folosesc pentru a se încălzi, anunță ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Acesta susține că autoritățile vor compensa în medie 33 la sută din tariful actual. Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară. Pentru aceasta, însă, cetățenii trebuie să întrunească următoarele condiții:

-energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului, conform cererii depuse;

-consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă;

-consumatorii casnici nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă;

-consumatorii casnici au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă

În acest context, vă prezentăm tarifele pe care le vor achita oamenii după atribuirea categoriei de vulnerabilitate pentru un kWh/l.

Extremă - 1,54 lei

Foarte ridicată -1,74 lei

Ridicată -1,94 lei

Medie - 2,14 lei

Scăzută - 2,34 lei

Primară - 2,54 lei

Fără vulnerabilitate- prețul reglementat de Premier Energy - 2,39 lei/kWh sau prețul reglementat de FEE Nord - 2,88 lei.

„Modul în care au fost ajutate categoriile de vulnerabilitate, volumele și prețurile compensate va asigura că pe de o parte sprijinul pentru gospodăriile cu venituri mici este mai țintit dar și că aproximativ 80% din gospodăriile beneficiare de compensații vor achita un preț al energiei compensat similar cu cel din anul trecut”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie curent, conform criteriilor aprobate de Guvern. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie.

Categoria de vulnerabilitate energetică se va stabili în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie.

Până în prezent, au fost depuse 635 000 cereri pe platforma compensatii.gov.md. Cetățenii mai au timp să depună cererea online până pe 25 noiembrie curent, pentru a beneficia de compensații inclusiv pentru luna noiembrie. Cererea va putea fi depusă și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Persoanele care nu dispun de echipament tehnic sau abilitățile necesare pentru înregistrare individuală se pot adresa la asistentul social sau la bibliotecarii din localitate. Suplimentar, specialiștii din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) din localitățile rurale din țară sunt gata să ofere sprijin tuturor persoanelor, pentru depunerea cererii online.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult