Social

O instanță judecătorească specializată în cauzele de mare corupție va fi instituită în Republica Moldova. Guvernul sprijină inițiativa legislativă a Maiei Sandu

Constituirea instanței naționale specializate în lupta cu corupția a fost avizată pozitiv de Guvern. Inițiativa aparține președintei Maia Sandu și este necesară pentru ca examinarea cazurilor de rezonanță să nu mai fie tergiversată de instituțiile specializate, din lipsă de timp și resurse. Anul viitor, aceasta ar putea să fie deja funcțională.

Proiectul de constituire a instanței specializate a fost supus expertizei și de către Comisia de la Veneția, care a apreciat eforturile țării noastre în lupta cu fenomenul corupției, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Proiectul vizează instituirea, organizarea și funcționarea unui sistem judecătoresc specializat pe cauze de corupție și a celor corecte, în scopul consolidării eforturilor în lupta cu fenomenul corupției pentru asigurarea calității și asigurării judecării cauzelor penale în acest domeniu. Comisia de la Veneția a apreciat interesul și efortul depus de președinta Republicii Moldova și de către alte autorități ale statului privind lupta cu fenomenul corupției. De asemenea, Comisia de la Veneția menționează că este la latitudinea autorităților naționale să decidă asupra oportunităților creării instanțelor naționale specializate. Guvernul susține necesitatea specializării judecătorilor în examinarea cauzelor de corupție care trebuie să fie tratate cu prioritatea. Potrivit noilor prevederi legale din Codul de proceduri penale”, a afirmat Veronica Mihailov-Moraru.

Instanța va asigura o mai bună investigare a cazurilor de corupție mare și va reduce tergiversarea acestora, a subliniat premierul Dorin Recean.

„Inițiativa președintei va reduce mult din oportunitățile de tergiversare pe care le observăm în realizarea actului justiției. Oamenii în loc să fie responsabili în fața justiției, se primblă și interferează în procese democratice cu bani criminali”, a conchis Dorin Recean.

Amintim că, săptămâna trecută, în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, președinta Maia Sandu a declarat că până la sfârșitul acestui an, Parlamentul ar putea aproba în prima lectură proiectul de creare a Curții Anticorupție, specializate în investigarea cazurilor de mare corupție. Potrivit șefei statului, după recomandările Comisie de la Veneția, proiectul a fost îmbunătățit, iar anul viitor instanța ar putea să fie deja funcțională.

Precizăm că experții Comisiei de la Veneția au recomandat autorităților de la Chișinău, în luna octombrie, să analizeze mai bine dacă e nevoie să creeze o judecătorie anticorupție, care necesită timp și bani, sau o opțiune mai bună ar fi să fie format un colegiu specializat în una dintre instanțele din Chișinău.

Potrivit proiectului, Curtea Anticorupție va prelua dosarele de corupție care sunt deja examinate de instanțele de drept comun și cele în care Autoritatea Națională de Integritate cere confiscarea averii. Magistrații noii instanțe vor beneficia de locuințe de serviciu, iar stilul lor de viață va fi monitorizat.

Instanța Anticorupție va avea în componența sa 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și numiți de către Președintele Republicii Moldova.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult