Social

Ministrul Agriculturii: Revendicările agricultorilor nu pot fi îndeplinite și trebuie căutate soluții țintite

Revendicările agricultorilor nu pot fi îndeplinite și trebuie căutate soluții țintite a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la o emisiune de la Jurnal TV. Oficialul recunoaște că agricultorii se află în impas, iar ministerul este alături și face tot posibilul să îi ajute pe fermieri.

„În 2022 au fost depuse 15,591 de dosare la AIPA pentru subvenționare, în sumă de două miliarde 304 milioane de lei. În 2023, avem 15,866 mai mult, cu o sută de dosare și suma se ridică la două miliarde 630 milioane de lei. Practic, investițiile agricultorilor în anul curent sunt mai mari decât au fost în 2022, din acest considerent, măsura propusă, în afara faptului că ea nu există din punct de vedere juridic, noi trebuie să oprim orice relație contractuală cu agenții economici, trei, toate deciziile trebuie să fie țintite”, a afirmat Vladimir Bolea

În același timp, reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a precizat că există premise de a fi instituit acest moratoriu și că aceasta este unica soluție ce ar salva fermierii de la faliment.

„Băncile, în 2023 au venit de patru miliarde de lei, agricultorii prezintă sub 5% creditare, cei care relații bune cu toți furnizorii acest moratoriu nu privește. Soluția care noi am propus cu moratoriu nu prevede cheltuieli suplimentare din buget. Mai mult, noi am propus a doua măsură, plăți directe la hectar, nu banii de la partenerii externi. Am propus ca din Fondul Național de Dezvoltare preconizat pentru anul viitor să luăm o parte din bani pentru compensații”, a menționat Alexandr Slusari.

Amintim că fermieri din peste 20 de raioane ale țării au ieșit joi la protest. Seara trecută în centrul Capitalei au ajuns mai mulți agricultori cu aproximativ 200 de tractoare. Ei au anunțat că sunt în pragul falimentului și sunt gata să protesteze zile în șir. Astfel tehnica agricolă a rămas peste noapte în Piața Marii Adunări Naționale, iar protestul ar urma să continue și astăzi.

Cerințele fermierilor rămân aceleași care au fost anunțate săptămânile trecute. Astfel, ei solicită Guvernului să introducă moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024.

De asemenea ei cer ca anul viitor 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural să fie acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețurile extrem de mici de comercializare.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult