Politic

Republica Moldova poate să adere la Uniunea Europeană separat de Ucraina, declarații

Republica Moldova poate să adere la Uniunea Europeană separat de Ucraina, chiar dacă cele două state au obținut împreună statutul de țări candidate pentru aderare, a declarat la TVR Moldova ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Potrivit oficialului, totul depinde de viteza cu care vom realiza reformele pentru a accede în blocul comunitar.

Și europarlamentarul Dacian Cioloș susține că nu este obligatoriu ca țara noastră să meargă la pachet cu Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova și Ucraina au primit împreună statutul de țări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană, dar, așa cum s-a întâmplat și în cazul țărilor din Pachetul Balcanic, procesul ar putea începe separat, a declarat ministrul de externe, Nicu Popescu.

„Acum totul depinde de capacitatea societății noastre și instituțiilor noastre de a sprijini reformele necesare și, evident capacitatea noastră de administrație publică de a face față acestui volum mare de lucru. Cred că, este mult mai important să ne concentrăm pe propria dinamică”, a menționat Nicu Popescu.

Solicitat de Radio Moldova, europarlamentarul Dacian Cioloș a menționat că este posibilă lansarea negocierilor de aderare a țării noastre separat de Ucraina, chiar dacă au același statut. Totodată, acesta a precizat că, din punct de vedere politic, aderarea împreună cu Ucraina ar fi o variantă mai bună.

„Din punct de vedere tehnic lucrurile pot fi separate, dar atunci când se vor da din acordarea statului de țară candidată pentru Ucraina și atât, nici pentru Moldova, nici pentru Georgia ne era în cest subiect, noi am fost printre cei care am cerut să fie inclus și Republica Moldova, la fel, ne dorim ca ambele țări să înceapă negocierile de aderare cât mai repede posibil. Pentru Republica Moldova este important să fie pregătită, să nu existe motive tehnice pentru care să fie întârziat începerea negocierilor de aderare”, a conchis Dacian Cioloș.

Precizăm că, la 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova, iar cu Bosnia și Herțegovina doar atunci când această țară balcanică va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile pentru aderare.

Pe de altă parte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, considerat un apropiat al Moscovei, a anunțat de mai multe ori că ar putea bloca începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina, invocând protejarea insuficientă a drepturilor minorității maghiare din această țară.

La rândul său, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, le-a cerut liderilor blocului comunitar să nu favorizeze Ucraina în detrimentul țărilor din Balcanii de Vest în ceea ce privește aderarea, susține Financial Times.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult