Studiu: Cetățenii Republicii Moldova apreciază asistența financiară externă pentru dezvoltarea țării
Aproape 50 la sută dintre respondenții unui sondaj au menționat că știu într-o oarecare măsură despre asistența financiară pe care Republica Moldova o primește din exterior, iar peste 70 de procente consideră Uniunea Europeană drept cel mai mare donator extern al țării noastre.
Potrivit studiului „Percepția cetățenilor Republicii Moldova a mecanismului de compensare a costurilor la energie pentru perioada rece a anului ” circa 49 de procente din respondenți au răspuns că sunt în totalitate sau în mare parte de acord că grație asistenței externe țara noastră se dezvoltă în pofida războiului din Ucraina. Peste 41 la sută dintre cei chestionați sunt în mare măsură de acord că țara noastră are nevoie de asistență financiară externă, iar 63 la sută afirmă că fără ajutorul financiar al partenerilor externi Republica Moldova nu va avansa, a comentat directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc.
„Că este asistență rambursabilă sau nerambursabilă, granturi sau împrumuturi, deci oamenii caută informații și se interesează. În linii generale, oamenii înțeleg foarte bine că fără bani din afară nu se pot dezvolta, iar în momentele grele în care ne aflăm noi, acum cat este și războiul și care afectează economia întregii Europe, deci, oamenii apreciază cest lucru, fie în genere, ei privesc foarte clar că diferența de dezvoltare dintre Republica Moldova la moment și ceea ce vor oamenii să se întâmple nu pot fi trecute fără acest sprijin dinafară”.
Datele mai relevă că televiziunea este sursa principală de unde se informează cetățenii despre asistența financiară oferită de partenerii externi.
Precizăm că studiul a fost realizat de iData pe un eșantion de 1130 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Datele au fost colectate prin metoda față în față în perioada 16 august -5 septembrie în 72 de localități selectate, iar marja de eroare este de aproximativ 3 procente.