Analist politic: Neutralitatea Republicii Moldova nu aduce beneficii și servește intereselor Rusiei
Republica Moldova nu are nimic de câștigat din neutralitate, ea doar servește intereselor geopolitice ale Federației Ruse pentru a ne menține în sfera lor de influență, a declarat analistul politic Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la postul nostru de radio. Potrivit expertului, apropierea țării noastre de NATO ar însemna modernizarea sectorul de apărare și ieșirea din zona de influență a Rusiei.
„Neutralitatea Republicii Moldova este o iluzie cu care am trăit mulți ani și această iluzie s-a spart în acel moment când a început războiul în Ucraina, care a demonstrat că orice miză pe statutul de neutralitate nu costă nici hârtia pe care e scrisă această clauză. Din păcate trăim într-o zonă în care pericolul militar este unul prezent și Republica Moldova trebuie să-și redefinească politicile privind asigurarea securității statului. Din păcate în societate noastră nu a existat nicio dezbatere pusă la punct din punct de vedere a asigurării securității noastre și poate în special o dezbatere despre rosturile a ceea ce numim noi statut de neutralitate.”
La rândul său, directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova Ion Tăbârță, a spus la aceiași emisiune, că societatea nu este suficient de informată cu referire la activitatea NATO, iar toate narativele care sunt promovate în prezent sunt moștenite din perioada sovietică, or, alianța Nord Atlantică era rivalul numărul unu al Uniunii Sovietice. Ion Tăbîrță a subliniat că în prezent în țara noastră există 3 abordări în raport cu Alianța Nord- Atalantică.
„Prima este generală care a fost până acum, și anume, neutralitatea, care prevede că noi nu trebuie să investim în armată pentru că avem neutralitatea care ne asigură, ceea ce după cazul Ucrainei și clar nu este așa. Avem abordarea autorităților, care sunt impuse de contextul geopolitic să înceapă această modernizare a Armatei Naționale, însă în continuare insistă cu neutralitatea spunând că nu sunt suficiente voturi în Parlament ca să schimbe Cosntituția, dar și societatea noastră trebuie să-și schimbe percepția, să-și dorească această adere la NATO, însă nu este clar cum societatea poate s-o facă cu atâta dezinformare. A treia abordare mai degrabă se întrezărește, în care se spune că noi dacă trebuie să ne protejăm securiatatea, trebuie să intrăm sub o umbrelă de se securitate, care este NATO”.
Precizăm că relațiile Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică s-au activizat odată cu semnarea, în 1994, a Documentului cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”. Pe parcursul anilor, aliații au sprijinit țara noastră, inclusiv pe dimensiunea civilă, fără a-i impune să renunțe la statutul de neutralitate.