Politic

Igor Grosu salută Rezoluția Parlamentului României în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova: „Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană - să ai prieteni pe care te poți baza”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, exprimă recunoștință legislatorilor de la București care au adoptat o rezoluție de sprijin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. „Vă mulțumesc, dragă Românie, că ne susțineți în procesul de transformare a țării”, scrie Igor Grosu pe contul său de Facebook.

Igor Grosu apreciază că rezoluția Parlamentului României susține adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European pentru Republica Moldova privind deschiderea negocierilor de aderare la UE.

„Parlamentul României a adoptat cu majoritatea de voturi o rezoluție prin care reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova și susține adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE. Vă mulțumesc, dragă Românie, că ne susțineți în procesul de transformare a țării. Vă transmit recunoștința mea și a concetățenilor mei pentru sprijinul acordat, care ne-a arătat încă o dată că nu suntem singuri. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană - să ai prieteni pe care te poți baza. Împreună pentru o Moldovă Europeană!”, a scris Igor Grosu pe contul său de Facebook.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marți, cu majoritate de voturi, o rezoluție privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest.

Prin această rezoluție, Parlamentul își reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Ucrainei, Republicii Moldova și a Georgiei. Totodată, susține adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, ținând cont de „eforturile și progresele clare și substanțiale înregistrate de cele două state în implementarea recomandărilor” CE, precum și de angajamentul Uniunii pentru sprijinirea acestor țări în parcursul european.

Precizăm că în iunie 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare la Uniunea Europeană. Pe 8 noiembrie, în urma unui raport privind extinderea UE, Ursula von der Leyen a anunțat că Comisia Europeană recomandă Consiliului European începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Summitul Consiliului European se va desfășura în perioada 14-15 decembrie la Bruxelles. Autoritățile de la Chișinău speră la o decizie favorabilă pentru Republica Moldova.

Realizarea obiectivului de aderare la UE până în anul 2030 este unul real, apreciază președinta Maia Sandu.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult