Economic

De la introducerea monedei naționale, Republica Moldova a pus în circulație100 de miliarde de lei

În luna octombrie, anul curent, a fost depășit nivelul de 100 de miliarde de lei, bani pe care Republica Moldova i-a pus în circulație de la introducerea leului moldovenesc, în noiembrie 1993, a declarat expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, în ultimii 10 ani, leul moldovenesc a fost, mai mult sau mai puțin, echilibrat și predictibil.

Potrivit expertului, Veaceslav Ioniță, leul moldovenesc a devenit, la 29 noiembrie 1993, simbol al statalității Republicii Moldova. Economistul afirmă că moneda națională în acest an se întărește față de toate valutele.

„Tot ce se întâmplă pe parcursul anului sunt mici fluctuații, iar până la sfârșitul anului ajunge la nivelul începutului de an. Față de euro, este același lucru. Leul nostru, comparativ cu valutele de bază și celelalte valute, are un comportament mai mult sau mai puțin egal. În ultimii 10 ani, leul moldovenesc a avut, mai mult sau mai puțin, un comportament calculat, echilibrat și predictibil. Dacă doriți să păstrați banii la o bancă, o mai bună păstrare decât depozite bancare în lei nu veți avea”, a afirmat economistul.

Veaceslav Ioniță a mai spus că, în medie, în 1993, fiecărui cetățean îi reveneau 34 de lei, iar în 2023 – peste 14 mii de lei. Ca valoare, cei mai mulți bani circulă în bancnote a 200 de lei, dar cele mai puține - de 1 leu, care circulă cel mai des, dar și se uzează mai rapid. Ca valoare nu mai reprezintă nimic, iar Banca Națională a Moldovei are cele mai mari cheltuieli pentru deservirea lor. În 2018, BNM a introdus monedele de 1, 2, 5 și 10 lei, care au redus aceste costuri.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult