Economic

Guvernul a aprobat ratificarea acordului de grant de la BERD pentru modernizarea coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari

Coridorul feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari va fi reparat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi ratificarea unui Acord de grant dintre Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” și BERD, semnat în luna iunie care prevede acordarea a peste 19 milioane de euro. Banii vor fi utilizați de autorități pentru diferite lucrări de reparație și modernizare a acestui segment feroviar care are o lungime de 446 de km, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Pe calea ferată a Republicii Moldova se circulă cu o viteză medie de 39 km/h. Din acest motiv este nevoie să facem investiții urgente pentru a crește această viteză, în mod special pentru mediul de afaceri și transportul de grâne în această perioadă. Acordul prevede alocarea a 19,59 milioane de euro. Obiectivul de bază al proiectului prevede schimbarea traverselor, șinelor și balastului la porțiunile critice ale infrastructurii feroviare. Reparația acestui segment va ridica nivelul de siguranță în trafic feroviar, va contribui la mărirea vitezei de circulație a trenurilor de pasageri și a celor marfare și va reduce timpul de rotație a trenurilor”, a menționat ministrul.

Coridorul feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari asigură conexiunea feroviară cu porturile din Constanța, Galați, Giurgiulești, Reni și Ismail prin intermediul cărora se efectuează majoritatea importurilor și exporturilor țării noastre.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult