LIVE// Conferință de presă a copreședinților Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE, Mihail Popșoi și Siegfried Mureșan
Legislativul a găzduit, ieri, cea de-a 14-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE (CPA RM – UE). Evenimentul a reunit deputați din Parlamentul Republicii Moldova, europarlamentari și reprezentanți ai Guvernului, care au discutat despre progresele înregistrate de țara noastră în contextul implementării celor nouă recomandări enunțate în avizul Comisiei Europene. De asemenea, discuțiile au vizat procesul de implementare a reformei justiției, securitatea și situația economică din țara noastră.
„În pofida tuturor dificultăților, suntem încrezători că, grație sprijinului Parlamentului European, și, nemijlocit, al membrilor delegației Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE, Republica Moldova va reuși să atingă acele scopuri pe care și le-a pus, ambițioase, de a începe negocierile de aderare la UE, pentru că Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul și societatea s-au mobilizat pentru a îndeplini toate recomandările care ne-au fost puse în față”, a menționat copreședintele CPA RM-UE, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi.
„Întărirea justiției, combaterea corupției și a spălării banilor, buna funcționare a statului de drept, reforma instituțiilor din sistemul judecătoresc, toate sunt procese unde viteza de implementare este una foarte bună din partea autorităților din Republica Moldova. De aceea Parlamentul European susține începerea negocierilor de aderare. Aceasta este poziția oficială a Parlamentului European exprimată în Rezoluția din luna octombrie și este ceea ce și vom reitera, la comun, în cadrul acestei ședințe, noi, parlamentarii din Parlamentul Republicii Moldova și din Parlamentul European”, a accentuat copreședintele CPA RM-UE, europarlamentarul Siegfried Mureșan.
În cadrul Reuniunii, participanții s-au referit la provocările economice și de securitate ale Republicii Moldova în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, s-a discutat despre reforma justiției, aceasta fiind un element-cheie al recomandărilor Uniunii Europene. Totodată, în cadrul ședinței, șeful Direcției generale pentru Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, a avut o intervenție online în care a vorbit despre evaluarea Comisiei.