Social

FOTO Agricultorii nu exclud că vor organiza marșuri cu tehnica agricolă

Agricultorii amenință cu proteste de amploare de luni și nu exclud că vor organiza noi marșuri cu tehnica agricolă. Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au solicitat întrevederi mâine cu primele persoane în stat pentru a discuta problemele din sector.

În timp ce o parte dintre agricultori spun că băncile au început să le sechestreze tehnica agricolă, din cauză că nu-și pot achita creditele la bănci, alții susțin că în acest an pentru a produce un kilogram de grâu au cheltuit 4 lei și 50 de bani, dar l-au vândut la jumătate de preț. Fermierii insistă ca Guvernul să aplice un moratoriu pentru achitarea creditelor și să interzică importul de cereale din Ucraina.

Nu vrem ca grâul din Ucraina să treacă prin țara noastră și să fie exportat. Noi vindem un kilogram de grâu cu 2 lei, iar cei care îl cumpără de la noi îl exportă cu 8 sau 10 lei per kilogram. Dorim mai multe reforme în domeniul agricol”.

Avem de achitat credite la bănci, avem datorii, nu avem nici un profit”.

Noi nu putem să facem agricultură pentru că prețul de producere a cerealelor este mai mic decât cel cu care vindem aceste cereale”.

Ca să produc un kilogram de grâu am cheltuit 4 lei și 50 de bani și l-am vândut cu 2 lei și 50 de bani. Pentru un kilogram de orz am investit 4 lei și l-am vândut cu 2 lei. Asta se numește agricultură?

Precizăm că fermierii au protestat astăzi până la ora 15.00 și au solicitat ca mâine, 1 decembrie, să discute despre problemele din domeniul agricol cu șefa statului Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele parlamentului Igor Grosu. Polițiștii au asigurat ordinea publică, iar altercații nu au fost înregistrate.

Subvențiile în domeniul agriculturii pentru anul curent constituie un miliard 900 de milioane de lei, acordați pentru aproximativ 6900 de agricultori, a menționat ministrul Vladimir Bolea la audieri în Parlament fapt ce demonstrează că statul investește în acest domeniu și îl consideră prioritar. Totodată, acesta a mai spus că multe datorii acumulate de fermieri sunt din anii precedenți, iar solicitarea de a institui un moratoriu la calcularea penalităților pentru creditele luate de la bănci nu poate fi satisfăcută. Totuși, ministrul a menționat că urmează să aibă o întrevedere cu președintele Băncii Naționale, Octavian Armașu, pentru a identifica soluții.

Reamintim că, la mijlocul lunii noiembrie, agricultorii au solicitat Guvernului să introducă moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, iar Executivul să aloce în următorul an din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii nu mai puțin de un miliard de lei pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Precizăm că Piața Marii Adunări Naționale a fost rezervată de agricultori până pe 31 decembrie.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult