Social

Anatolie Nosatîi: În următoarele săptămâni, radarul de monitorizare a spațiului aerian va fi instalat în Republica Moldova

Noul radar va avea o vizibilitate mai bună decât cele sovietice pe care le deține Armata Națională, a declarat ministrul Anatolie Nosatîi pentru TV 8. Oficialul a mai subliniat că pentru a asigura o mai bună securitate Republici Moldova este necesară achiziționarea rachetelor, acestea ănsă sunt costisitoare.

Militarii care vor opera și vor menține acest radar în stare de funcționalitate au fost deja instruiți și certificați în Franța, a declarat Anatolie Nosatîi. Oficialul a mai spus că este mai complicat să procurăm rachete pentru că partenerii externi le trimit în mod prioritar în Ucraina, iar multe țări NATO, la fel, sunt preocupate de fortificarea capacităților proprii de apărare.

Noi trebuie să avem și rachete pentru intercepție sau cum au alte țări aviații de intercepție, dar acum nu putem să vorbim despre o asemenea performanță militară. Rachetele sunt eșalonate de la nivelul tactic până la cel strategic, de la distanța de 7 kilometri până la distanța de 20 de kilometri. Datorită alocărilor bugetare, dar și partenerilor externi ne dezvoltăm Armata Națională. Lucrăm cu partenerii noștri pentru a dezvolta aceste sisteme. Ne dorim să avem și spectrul strategic, dar acum ne vom focusa la dezvoltarea nivelului tactic și operațional”, a spus ministrul Anatolie Nosatîi.

Precizăm că, în luna septembrie, ministrul Apărării a afirmat că radarul de monitorizare a spațiului aerian este achiziționat din fondurile bugetului de stat, dar nu s-a referit și la prețul achiziției. Din banii oferiți de partenerii de dezvoltare vor fi procurate și alte sisteme, cum ar fi avertizarea timpurie în cazul unor eventuale pericole.

La mijlocul lunii noiembrie ministrul Anatolie Nosatîi a declarat pentru Radio Moldova că Republica Moldova va achiziționa un sistem modern de monitorizare a spațiului aerian până la sfârșitul acestui an, iar în 2024 vom primi și rachete.

Reamintim că, în luna februarie, președinta Maia Sandu a solicitat sisteme de apărare antiaeriană NATO în cadrul unei sesiuni de discuții la Conferința de Securitate de la München, la care a participat și Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Ministrul Anatolie Nosatîi susține că în următorul an bugetul pentru Ministerul Apărării nu va fi mai mic decât cel pentru anul curent, dar încă nu cunoaște dacă se va majora.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult