Consultări la Parlament privind Strategia de securitate națională. Care sunt principalele amenințări la adresa R. Moldova
Federația Rusă, corupția, criminalitatea organizată și schimbările climatice sunt principalele pericole la adresa securității țării noastre, au precizat astăzi participanții la consultările publice care au examinat Strategia de securitate națională a Republicii Moldova, elaborată de președinta Maia Sandu.
Războiul Federației Ruse în Ucraina are consecințe grave asupra securității naționale a Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic, energetic și al ordinii publice, a precizat în timpul consultărilor publice, consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării, Stanislav Secrieru. Potrivit acestuia, printre obiectivele de securitate incluse în document se regăsesc modernizarea sistemului național de apărare, extinderea parteneriatelor strategice cu NATO, Uniunea Europeană, România, Statele Unite ale Americii și combaterea corupției.
„Partenerii noștri strategici contribuie semnificativ la consolidarea domeniului apărării. În acest an noi am beneficiat de 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Banii nu vor fi rambursați, aceștia au fost alocați pentru modernizarea Armatei Naționale. În 2024 la fel vom beneficia de susținerea blocului comunitar. De asemenea, suntem susținuți masiv de Statle Unite ale Americii să ne dezvoltăm Armata Națională”, a spus Stanislav Secrieru.
Directorul executiv al Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja, a precizat că bugetul Ministerului Apărării este prea mic și nu poate garanta securitatea militară a Republicii Moldova. Acesta a solicitat ca în anul 2024 statul să majoreze bugetul pentru modernizarea Armatei Naționale.
„Securitatea statului înseamnă o Armată puternică. Deputații examinează în prezent proiectul bugetului pentru anul viitor. Trebuie să majorăm bugetul Apărării pentru a putea moderniza Armata Națională”, a precizat Radu Burduja.
Neutralitatea Republicii Moldova este sfidată de Federația Rusă, a declarat membrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Oazu Nantoi. Potrivit deputatului, Republica Moldova ar trebui să ia exemplul țărilor Baltice și să adere la NATO.
„În această Strategie, Rusia este numită pentru prima dată principala amenințare a Republicii Moldova. Unele țări neutre: Finlanda, Suedia, renunță la statutul de neutralitate și aderă la NATO. În strategie ar trebui să menționăm că neutralitatea țării noastre este sfidată de Federația Rusă. Statul nostru este protejat numai de Ucraina. Societatea trebuie să decidă dacă vrea să adere la Alianța Nord-Atlantică.” susține Oazu Nantoi.
Precizăm că Strategia de securitate națională a Republicii Moldova urmează să fie adoptată pentru o perioadă de 6 ani. Documentul va sta la baza elaborării, completării și modificării legilor și altor acte normative în domeniul securității și apărării naționale. Consiliul Suprem de Securitate va monitoriza și va coordona aplicarea unitară a strategiei.
De menționat că ultima strategie de securitate națională a Republicii Moldova a fost adoptată în anul 2011. În 2016, a fost elaborat un nou proiect, însă acesta nu a fost adoptat de Parlament.