Cultură

Personalitatea săptămânii // Walt Disney, 122 de ani de la naștere

Astăzi, 5 decembrie, se împlinesc 122 de ani de la nașterea uneia dintre marile personalități ale secolului al XX-lea – Walt Disney – regizor, producător, animator, scenarist, antreprenor american. L-a creat pe Mickey Mouse în 1928, a produs primul film animat din istorie – „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici”, în 1937, a deschis parcul „Disneyland” în 1955. „Părintele animației” a fost nominalizat la 61 de premii Oscar și la șapte premii Emmy, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar. Detalii curioase despre ascensiunea lui Walt Disney, vă prezintă articolul respectiv.

Născut la Chicago, în data de 5 decembrie 1901, Walt Disney, al patrulea dintre cinci copii, s-a mutat cu familia la o fermă din statul Missouri, la vârsta de patru ani. Aici, în orășelul Marceline – o comunitate strânsă de care Disney își va aduce aminte cu nostalgie, a primit primele încurajări privind talentul său la desen, de la o mătușă și de la un vecin.

Familia Disney a părăsit Marceline pentru Kansas City în 1911, apoi s-a întors la Chicago în 1917. Tânărul Walt a abandonat studiile liceale la 16 ani și, odată cu intrarea Statelor Unite în război, s-a alăturat Crucii Roșii (după ce și-a falsificat actele pentru a nu fi respins din cauza vârstei). A fost trimis în Franța, la scurt timp după semnarea armistițiului din noiembrie 1918 și s-a întors în America în 1919.

După ce a părăsit Crucea Roșie, Disney s-a mutat în Kansas City, sperând să obțină un post de caricaturist la un ziar. Nu a reușit, însă și-a găsit un serviciu, creând reclame pentru reviste și cinematografe, apoi a dezvoltat un interes pentru animații.

În 1922, și-a deschis propriul studio de film, numit „Laugh-O-Gram”, dar a fost nevoit să-l închidă în 1923, din cauza problemelor financiare. În același an, s-a mutat la Hollywood unde a fondat „Disney Brothers Studio” alături de fratele său, Roy. După ce a produs câteva desene animate scurte, în 1927 studioul fraților Disney a început un serial de desene animate centrat pe un personaj creat de Walt: „Oswald, iepurele norocos”. Din nefericire, în 1928, Walt Disney a pierdut drepturile de copyright asupra personajului său. A creat în schimb un alt personaj, pe care l-a numit la început Mortimer Mouse. I-a schimbat apoi numele în Mickey Mouse, iar personajul și-a făcut debutul în 1928 în scurtmetrajul „Steamboat Willy”. Simpaticul Mickey a devenit faimos foarte repede, iar în 1929 frații Disney au creat un nou film – „The Karnival Kid” – în care însuși Walt Disney l-a dublat pe Mickey Mouse, ceea ce va continua să facă până în 1947.

Walt Disney a fost toată viața fascinat de trenuri. Tatăl și unchiul său au lucrat la căile ferate, iar când livra ziare în Kansas City, Disney a avut o perioadă în care comercializa ziare și snacks-uri și pe trenuri. Chiar în timpul unei călătorii cu trenul din 1928, de la New York la Los Angeles, lui Walt Disney i-a venit ideea unui nou personaj, cel care avea să devină Mickey Mouse. Mai târziu, Disney avea să-și găsească relaxarea în noua sa pasiune, construind minuțios machete cu trenuri.

Walt Disney a vrut inițial să construiască un mic parc de distracții în apropiere de studioul din Burbank. Însă planul a devenit apoi mai ambițios și în 1953, Disney a angajat o firmă ca să-i găsească cea mai bună locație din California pentru construcția unui mare parc de distracții. Firma respectivă și-a luat munca în serios, a studiat diverși factori, printre care și rata de creștere a populației, clima și infrastructura de transport, iar la final a propus soluția:un teren de 160 de acri din Anaheim. Construcția parcului a început aici în 1954, iar Disneyland și-a deschis porțile pe 17 iulie 1955. Disneyland a devenit rapid o afacere de succes, la nicio lună de la deschidere, jumătate de milion de oameni vizitaseră deja parcul.

Disney deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar (22) și cele mai multe nominalizări (59). A câștigat primul Oscar în 1932 pentru un desen animat scurt, „Flowers and trees”. La aceeași categorie va mai câștiga în viitor alte șapte premii. A avut chiar și o nominalizare pentru cel mai bun film, pentru „Mary Poppins” (1964), dar a pierdut în fața peliculei „My fair lady”. Chiar și așa, „Mary Poppins” a obținut cinci premii Oscar. Disney a mai primit și patru Oscaruri onorifice pentru crearea lui Mickey Mouse, pentru „Albă-ca-Zăpada”, pentru „Fantasia” și pentru contribuțiile sale la designul de sunet.

În noiembrie 1966, doctorii au descoperit că Disney, un fumător înrăit, suferea de cancer la plămâni. El a murit luna următoare, la vârsta de 65 de ani. La scurt timp după moartea sa, în presă au apărut zvonuri potrivit cărora producătorul ar fi cerut să fie supus unui proces de criogenizare: trupul să-i fie înghețat și păstrat pentru știință în caz că, în viitor, savanții îl vor putea readuce la viață. Aceasta era însă ultima poveste din viața lui Disney: el a fost de fapt incinerat, iar rămășițele sale au fost depuse într-un cimitir californian.

Gabriela Știrbu

Gabriela Știrbu

Autor

Citește mai mult