Republica Moldova aderă la Programul Europa Digitală. Alaiba: „Încă o oportunitate ce vine din partea UE”
Antreprenorii, primăriile și instituțiile centrale vor putea accesa fonduri europene pentru digitalizare, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pe pagina sa de Facebook. Potrivit oficialului, autoritățile de la Chișinău au finalizat negocierile cu Uniunea Europeană pentru aderarea țării noastre la Programul Europa Digitală.
„Am finalizat negocierile cu UE pentru aderarea țării noastre la Programul Europa Digitală. Încă un lucru dus până la capăt. Acest program (Digital Europe Programme) înseamnă acces la fonduri pentru a spori digitalizarea afacerilor, cetățenilor și a administrațiilor de pe continent. În total fonduri disponibile pentru toate țările membre ale programului până în anul 2027 - 7,5 miliarde EURO. Antreprenorii, primăriile și instituțiile centrale vor putea accesa fonduri europene pentru digitalizare. Încă o oportunitate ce vine din partea UE”, a scris ministrul.
Programul Europa Digitală este un program de finanțare al UE axat pe facilitarea folosirii tehnologiei digitale de către întreprinderi, cetățeni și administrații publice.
Europa Digitală oferă finanțare, sprijinind proiecte în cinci domenii-cheie: supercalcul, inteligența artificială, securitate cibernetică, competențe digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală. Cu un buget total planificat până în anul 2027 în mărime de 7,5 miliarde de euro, Programul urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei europene, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.
Acesta va completa finanțarea disponibilă prin intermediul altor programe ale UE: programul Orizont Europa pentru cercetare și inovare, Mecanismul pentru interconectarea Europei pentru infrastructura digitală, Mecanismul de redresare și reziliență și fondurile structurale. Acesta face parte din cadrul financiar multianual 2021-2027.