Politic

Bugetul public pentru anul 2024 - principalii indicatori

Deputații vor examina, astăzi, în prima lectură, în mod prioritar, proiectul bugetului de stat pentru anul 2024, al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.

Veniturile bugetului de stat pentru anul 2024 sunt estimate la peste 66,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,3%, în comparație cu anul curent, iar cheltuielile sunt preconizate să fie în sumă de 82,2 miliarde de lei, cu un deficit de 15,6 miliarde de lei.

Bugetul public va fi orientat spre susținerea domeniilor social, educație și dezvoltarea infrastructurii.

Tot astăzi, deputații vor examina în prima lectură și bugetul asigurărilor de stat pentru anul 2024. Acesta va crește cu 10% și va constitui 42,7 milioane de lei.

În același timp, pentru anul viitor sunt planificate venituri și cheltuieli în valoare de 15,4 miliarde lei, în fondul asigurării obligatorii de asistență medicală.

De asemenea, deputații vor discuta și proiectele de rectificare a bugetului de stat pentru anul curent; diminuarea unor taxe vamale; precum si proiectul privind statutul, conduita și etica deputatului. În prima lectură va fi examinat și proiectul cu privire la activitatea arhitecturală și cel privind modificarea cadrului normativ a Legii taxei de stat.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult