FOTO A crescut numărul de solicitări la Centrul municipal pentru persoanele fără adăpost
În ultimele zile a crescut numărul de solicitări la Centrul municipal pentru persoanele fără adăpost din Chișinău. Potrivit administrației, odată cu răcirea vremii tot mai mulți oamenii ai străzii solicită să fie adăpostiți. Astfel, în primele 7 zile ale lunii decembrie, la centru s-au adresat 52 de persoane.
Tot mai mulți oameni ai străzii își caută adăpost pentru iarnă și apelează la Centrul municipal pentru persoanele fără adăpost din Chișinău. Aici vin oamenii abandonați de familie, cu venituri mici. Un exemplu este și Anatolie Romanciuc care spune că a ajuns la acest centru după ce a stat în penitenciar timp de 51 de ani din cei 73.
„Eu am venit la acest centru fără documente de identitate, iar acum am pensie și documente. În prezent aștept să mi se facă o intervenție chirurgicală la ochi. Am stat închis în penitenciar 51 de ani. Am fost învinuit precum că am fost șef pe mai multe prostituate, am fost învinuit de viol. Eu nu am încălcat legea. După ce am ieșit din penitenciar am depistat că apartamentul meu și al soției a fost vândut. Semnătura pe care am văzut-o în documente nu coincide cu cea a soției. Eu am vrut să fac dreptate, dar cineva mi-a spus că dacă încerc să recuperez apartamentul voi sta din nou după gratii”.
O altă femeie care a apelat la acest centru spune că va sta aici până își va găsi un loc de muncă.
„Părinții mei au plecat peste hotare, iar eu am rămas singură pe drumuri. Mi-a propus o persoană să vin la acest centru. Mama mea trăiește în Germania, iar tatăl în Franța. Ei nu pot să mă ajute cu nimic. Acum îmi caut un loc de muncă”.
În prezent la Centrul municipal pentru persoanele fără adăpost din Chișinău se află 78 de persoane dintre care 40 se află în centru, iar alții sunt internate în spitalele din capitală de diverse boli, inclusiv de tuberculoză, sau la spitalele de psihiatrie, a declarat pentru Radio Moldova directorul instituții Veaceslav Macovei. Potrivit acestuia, mulți boschetari sunt aduși la Centru fără documente de identitate.
„Avem 3 medici, dar activează numai 2. Vrem să facem un program de lucru ca doctorii noștri să activeze mai mult ziua. Noi suntem disponibili 24 din 24. Toate persoanele fără adăpost vin ziua la noi. În perioada rece sunt hrănite de 3 ori. Sunt boschetari care vin fără documente de identitate sau care au fost bătuți în stradă. Noi le restabilim documentele și îi ajutăm să primească pensii sau pensii de invaliditate”.
Bugetul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil pentru anul 2023 este de 7 milioane și 238 de mii de lei, iar pentru anul viitor au fost alocați cu 43 de mii de lei mai mult.