Gradele de vulnerabilitate nu se vor modifica în cazul reducerii tarifului pentru energia termică
În urma unei eventuale micșorări de tarif pentru energia termică în anul 2024, gradele de vulnerabilitate energetică deja stabilite pentru acordarea compensațiilor, nu se vor schimba. Cetățenii cărora le va fi atribuită categoria primară de vulnerabilitate ar urma să achite prețul reglementat de 2 mii 783 de lei pentru o gigacalorie, față de cel compensat de 2 mii 900 de lei, au declarat pentru Radio Moldova, reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Directorul interimar de la Termoelectrica, Iurie Razlovan admite că după micșorarea solicitată pentru energia termică și electrică, gradele de vulnerabilitate energetică deja acordate pentru compensații nu se vor schimba. Acesta mai precizează că rămâne la discreția Ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Guvernului să decidă compensarea tarifelor, conform categoriilor.
„Nu vor fi schimbate, din câte cunosc compensațiile au fost stabilite, au fost modificate gradele de vulnerabilitate. Compensațiile sunt una și tariful e altul. Tariful cred că nu va fi schimbat, dar asta rămâne de văzut, nu-i în competența noastră, dar cum va proceda Ministerul Muncii și Protecției Sociale noi nu știm. Dar, de fapt discuțiile respective cred că sunt purtate la nivel de Guvern, prim-ministru și miniștri.”
În urma unei eventuale micșorări de tarif pentru energia termică în anul 2024, gradele de vulnerabilitate energetică deja stabilite pentru acordarea compensațiilor, vor rămâne aceleași.
Astfel, pentru categoria de vulnerabilitate primară care prevede compensarea tarifului până la 2 mii 900 de lei, cetățenii vor achita prețul reglementat de 2 mii 783 de lei pentru o gigacalorie. Precizările au fost făcute pentru Radio Moldova de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Potrivit sursei, în celelalte cazuri, tarifele compensate sunt mai mici, respectiv consumatorii casnici vor achita tarifele compensate, după cum urmează: categoria extremă - 1450 de lei pentru o gigacalorie, categoria foarte ridicată – 1475, categoria ridicată -1500 de lei, cea medie – 1525 de lei, scăzută – 2100 de lei și fără vulnerabilitate - tariful reglementat de 2 mii 783 de lei pentru o gigacalorie.
Precizăm că în perioada rece a anului, Guvernul va aloca peste 2,7 miliarde de lei pentru acordarea compensațiilor la energie termică și gaze naturale. Această sumă acoperă atât costul compensațiilor în factură, cât și al ajutorului sub formă de plată monetară.